24 uur met Peter Heerschop: 'Dit is een heel bijzonder hokje'

De presentator is veranderd, en de gasten komen allemaal uit de sportwereld. Vanaf zondag weer op tv: een nieuwe serie 24 uur met...

Joep School
Peter Heerschop vlak voor aanvang van de opnames van 24 uur met ... Dit keer met Pierre van Hooijdonk Beeld Daniel Cohen
Peter Heerschop vlak voor aanvang van de opnames van 24 uur met ... Dit keer met Pierre van HooijdonkBeeld Daniel Cohen

Het ziet er toch wat provisorisch uit. Midden in een grote loods, diep in Nieuw-West, staat een in elkaar getimmerd hokje. Het is hetzelfde hokje waarin Theo Maassen eerder een etmaal te gast was bij Wilfried de Jong en waarin eerstgenoemde later de inmiddels overleden Denker des Vaderlands René Gude ontving.

Het kleurpatroon van de muren is aangepast aan de nieuwe zender - KPN Presenteert hapte snel toe toen de VPRO besloot te stoppen - maar de formule is hetzelfde: 24 uur lang, een interviewer en een gast.

Sporters
Al voegde Peter Heerschop (56), de nieuwe gastheer van dienst, wel toe dat alle acht gasten van het seizoen (oud-)sporters zijn.

Zes zijn er al bekend: windsurfer Dorian van Rijsselberghe, voormalig hockeyinternational Ellen Hoog, gevallen wielrenner Thomas Dekker, oud-voetballer Pierre van Hooijdonk, snowboardster Bibian Mentel en schaatsster Jorien ter Mors.

Heerschop, vlak voor het begin van de opname van de zesde aflevering: "Er gebeuren heel aparte dingen in die ruimte. Ook met mezelf. Voor een moment ben je totaal aan elkaar overgeleverd."

In de ringen
Nu is dat niet nieuw. Begin 2008 startte de eerste reeks van 24 uur met... bij de VPRO, naar een Engels format dat werd aangekocht door productiehuis Blazhoffski.

Sinds het begin is Marit Gerritsen de uitvoerend producent. "Het decor stond ergens in de opslag. We geloofden eigenlijk nog sterk in het format, hoewel de VPRO besloot ermee te stoppen. Lang hoefden we niet te zoeken naar een geïnteresseerde partij."

De ruimte werd hier en daar wat verbouwd en op de grond werden gekleurde strepen aangebracht zodat Heerschop, voormalig gymleraar, zich ook op zijn gemak voelt.

Complete sporthal
"In eerste instantie hadden we nog het idee in een complete sporthal op te nemen. Hangen in de ringen, slapen in het berghok, dat werk. Dat bleek niet mogelijk, maar dit is een goed alternatief, hoor."

De wisselwerking tussen Heerschop en de redactie is duidelijk. Er wordt van tevoren best het een en ander doorgesproken, maar eenmaal 'binnen' gebeurt het ook dat alle research overboord gaat. Uiteindelijk heeft de redactie - die in wisseldiensten vanuit een kamertje in de loods de gesprekken woordelijk meeschrijft - de hand in de montage.

Heerschop: "Ik heb wel het idee dat ik er emotioneler in sta. Het gaat me meer om wat we met elkaar hebben dan wat de gasten zeggen. Achteraf zijn er best vaak momenten waarvan ik dacht dat we iets moois te pakken hadden, vaak momenten dat het een tijdlang stil was en de gast en ik weinig woorden nodig hadden om elkaar te begrijpen. Dat werkt op televisie dan net iets minder. Dat kan even een strijd zijn."

Thomas Dekker
Met Thomas Dekker, die in de vierde aflevering zit, had Heerschop een gast die onlangs veelvuldig in de media kwam door zijn boek Mijn Gevecht. Dekker zei overal in het boek 'het hele verhaal' te hebben verteld.

Heerschop: "Toch vertelt iedereen hier een verhaal dat ze nog nooit verteld hebben. Ik wilde graag weten hoe hij tot het boek komt. Moet je namen van andere wielrenners noemen? Ik denk misschien van niet. Maar de ruimte is ook de plek om te zeggen dat iemand een bokkenlul is." Een glimlach. "De gast kan toch niet weg. Maar het is nooit mijn bedoeling om te oordelen, ik wil iemand echt zo goed mogelijk leren kennen."

Gastheer
Heerschop had veel afleveringen van 24 uur met ... al gezien toen hij voor de klus werd gevraagd. Een gesprek over zijn rol als gastheer met oud-presentatoren Wilfried de Jong en Theo Maassen is er niet van gekomen.

"Onbewust waarschijnlijk, omdat ik het zelf wilde uitzoeken. Vooraf dacht ik een heel eigen stijl te hebben, maar nu ik een aantal dingen heb teruggezien, herken ik best veel dingen die ik heb overgenomen van Wilfried en Theo."

Inmiddels heeft hij het aardig in de vingers, meent Heerschop. "Voor de eerste aflevering was ik een week zenuwachtig, uit angst dat na drie uur alles wel besproken zou zijn. Dat bleek geenszins terecht. Er gebeurt in 24 uur altijd wel iets hier. Dit is een heel bijzonder hokje."

24 uur met..., zondag, 20.30 uur, op kanaal 18 (voor KPN-klanten) en on demand. Terugkijken kan via kpn.com/24uurmet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden