Tips

12 x theater voor kinderen in de kerstvakantie

Het theateraanbod voor kinderen loopt deze kerstvakantie van boekbewerking tot Italiaanse Assepoester en van peutervoorstelling tot hommage aan Maarten van Roozendaal. Een overzicht.

Joukje Akveld
Buurman & Buurman gaan kamperen. Beeld Annemieke van der Togt
Buurman & Buurman gaan kamperen.Beeld Annemieke van der Togt

1. Reis om de wereld in 80 dagen, 8+

Toneelschap Beumer & Drost

Waarschuwing: dit is geen slaafse navertelling van het negentiende-eeuwse avonturen­epos. Beumer & Drost brengt ontregelend theater met vernuftig ontsporende dialogen in een filmisch decor. Het boek van Jules Verne komt er wel aan te pas, maar op een onnavolgbare manier. Een voorstelling die breekt met je verwachtingen.
21-22/12 De Krakeling

2. Meis!, 6+

Boeschoten & Guthman

Meis! is gebaseerd op een radiohoorspel uit 1992. Een meisje dwaalt in haar eentje door het bos en hoort van alles: wind die door de bomen ruist, een aanzwellende regenbui, een concert van vogeltjes. De geluiden worden door de spelers live op het podium gemaakt, waardoor deze voorstelling ook geschikt is voor mensen met een visuele beperking.
21-24 & 27-29/12 Plein Theater

Lejo Kerstshow. Beeld
Lejo Kerstshow.

3. Lejo kerstshow, 3+

Poppenspeler Leo Petersen heeft niet meer dan twee houten oogjes en zijn handen nodig om een personage te creëren. Zijn tekstloze filmpjes werden een hit dankzij Sesamstraat, inmiddels heeft hij ook het theater veroverd. In deze kerstshow wordt een kerstboom opgetuigd en komt een beroemd rendier op bezoek. Na afloop kunnen kinderen hun eigen vingerpoppetjes knutselen.
23-24/12 De Krakeling

4. De toverfluit, 7+

De Toneelmakerij/Silbersee

In deze 21ste-eeuwse interpretatie van Mozarts Toverfluit wordt een intergalactische strijd uitgevochten tussen Zon en Nacht. De futuristische vertelling dient als kapstok voor de muziek die, net als het libretto, grondig is afgestoft. Popmuziek sloop de compositie binnen, Papageno blijkt plots een lekker potje te kunnen beatboxen, maar de beroemde aria’s bleven behouden. Zo is deze Toverfluit een klankbad van bekende en nieuwe melodieën.
25-29/12, 1-5/1 ITA

De Toverfluit. Beeld Sanne Peper
De Toverfluit.Beeld Sanne Peper

5. La Cenerentola, 8+

De Nationale Opera

Assepoester in Italië, zonder gouden muiltje en pompoenkoets, maar mét een kwaadaar­dige stiefvader – dat is La Cenerentola (1817) van Rossini. In regie van Laurent Pelly een komisch drama voor de hele familie met talloze verkleedpartijen.
26 & 28/12 Nationale Opera & Ballet

La Cenerentola. Beeld MATTHIAS_BAUS
La Cenerentola.Beeld MATTHIAS_BAUS

6. De Gruffalo in winterse sferen, 3+

Meneer Monster

Muis houdt zijn vijanden vos, uil en slang op afstand met het verzonnen monster de Gruffalo. Maar dan staat hij plots oog in oog met zijn eigen verzinsel. Theatergroep ­Meneer Monster bewerkte de prenten­boekenklassieker tot een muzikale voorstelling die nu in winterse sferen wordt gespeeld.
26-28/12 De Krakeling

Sesamstraat Live! Beeld Wim Lanser
Sesamstraat Live!Beeld Wim Lanser

7. Sesamstraat Live!, 2+

Van Hoorne Entertainment

De Nederlandse versie van het tv-programma staat op de tocht, maar in het theater is Sesamstraat springlevend. Ter ere van het vijftigjarig bestaan van het kleuterprogramma brengt Van Hoorne Entertainment een musical waarin alle bekende personages figuren: van Bert en Ernie tot Tommie en Koekiemonster. Na afloop kunnen kinderen met de acteurs op de foto.
30/12 DeLaMar

8. Lampje, 8+

Maas theater en dans

Het was dé kinderboekenhit uit 2017: Lampje van Annet Schaap. Een sprookjesachtig verhaal over de dochter van een vuurtoren­wachter die voor straf naar een griezelig huis op een berg wordt gestuurd waar ze een bijzondere jongen ontmoet. Maas theater en dans waagde zich aan een toneelbewerking met een ingenieus decor en livemuziek. Een poëtische voorstelling over piraten, zeemonsters en een ontroerende kindervriendschap.
2-5/1 De Krakeling (en meer data buiten de ­kerst­vakantie)

Lampje. Beeld Stéphan Reket
Lampje.Beeld Stéphan Reket

9. De heelalbeuker, 9+

Theatergroep Goldmund

In het souterrain van De Krakeling wordt een intieme ode gespeeld aan de in 2013 over­leden kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal. Lottie de Bruijn vertolkt een jongen die in de ‘Tussenwereld’ op zoek gaat naar zijn oom – liedjesschrijver, zanger, componist, maar inmiddels voorgoed verdwenen. De Bruijn wordt muzikaal bijgestaan door Thijs Maas en Wilko Sterke. Die laatste was zelf een neefje van Van Roozendaal.
2-5/1 Krakeling

10. Kleine Nachtmuziek, 6+

Ook in het DeLaMar wordt Mozart vertaald naar kinderniveau. Samen met acht musici voert Angela Schijf het jonge publiek mee in de wereld van het muzikale genie. Zelf vertolkt Schijf een ander wonderkind: Sophie is superslim, maar sociaal onbeholpen en dansen kan ze niet. Tijdens een avontuurlijke reis ontdekt ze dat er meer is in het leven dan intelligentie. Een verhaal over vertrouwen in jezelf op de opgewekte kamermuziek uit 1787.
3-4/1 DeLaMar

11. Boef, 4+

Maas theater en dans

Met Boef maakten mimespelers Lisa Groothof en Dwayne Toemere een whodunit voor kleuters. De twee archetypische slapstickfiguren agent en boef vormen het uitgangspunt voor een reeks humoristische verwikkelingen. En passant volgt het publiek een instapcursus hoe een goede boef te zijn.
5/1 Podium Mozaïek

12. Buurman & Buurman gaan kamperen, 4+

St. SIP & Jelle Kuiper Producties

Met een vijfde muzikale voorstelling zijn de Tsjechische klussers inmiddels vaste bespelers van het Nederlandse theater. In dikmaakpakken struinen ze over het podium en fiksen ze wat er te fiksen valt. Althans, de bedoelingen zijn daar, de uitvoering kent vaak onvoorziene hobbels. Jelle Kuiper verzorgde het script, taalvirtuoos Ivo de Wijs schreef de liedteksten en acteurs Iwan Dam en Casper Gimbrère vertolken de goedgemutste buurmannen. A je to!
5/1 DeLaMar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden