11x Weekendtips: Feest op Blijburg en Sinéad O'Connor in de Melkweg

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Het eindfeest van Blijburg Beeld Het Parool
Het eindfeest van BlijburgBeeld Het Parool

FILM // João en het mes
Locatie: Eye | Zaterdag 27 september om 19:15 uur
Website

Ter nagedachtenis van de op 82-jarige leeftijd overleden filmmaker George Sluizer vertoont Eye zijn lyrische debuut uit 1972, opgenomen in Brazilië en gebaseerd op een gedicht van Odylo Costa Filho. João en het mes gaat over een armlastige oudere Braziliaan, die trouwt met een negentienjarig meisje. Omdat hij haar geen kinderen kan geven, trekt hij het binnenland in om geld te verdienen zodat ze in elk geval een goed leven zal hebben. Als hij terugkomt, blijkt dat ze een dochter heeft. Daarop koopt João een mes. Sluizer maakte vaker gebruik van literaire bronnen, zoals bij Twee vrouwen uit 1979 naar een boek van Harry Mulisch, met Anthony Perkins en Bibi Andersson. Spoorloos (1988), gebaseerd op Het gouden ei van Tim Krabbé, met Johanna ter Steege, was internationaal zijn succesvolste film.

THEATER // Graaf Dracula meets Orpheus en Eurydice
Locatie: Theater Bellevue | Tot en met woensdag 1 oktober om 20:30 uur
Website

Jeugdmuziektheater van De Toneelmakerij waarin het eeuwenoude liefdesverhaal van Orpheus en Eurydice een nieuw gezicht krijgt. Spel en muziek o.a. Roel Adam en Beppe Costa, regie Liesbeth Coltof. Diep onder de grond in een verlaten metrostation huist de vampier Dracula met zijn knechten. Met talloze camera's houdt hij de bovenwereld in de gaten en legt hij het doen en laten van de mensen vast. Onophoudelijk zoekt hij naar waarheid en leugen, met maar één verlangen: het leven vangen en zich voeden met écht geluk en écht verdriet. Als het meisje Eurydice op zijn beeldscherm verschijnt wordt het monster in hem wakker. Eurydice is gelukkig. Ze is jong, knap en Orpheus houdt van haar. Twee godenkinderen zijn het. Met de wereld aan hun voeten en een gouden toekomst voor zich. Niets om zich zorgen over te maken. Totdat ze plotseling verdwijnt. Radeloos gaat Orpheus op zoek naar zijn lief. Een zoektocht die hem tot in de diepste krochten van de stad brengt, waar hem de confrontatie met Dracula wacht.

De voorstelling, die ook geschikt is voor jongeren, is hier ook van 11 tot en met 14 november.

THEATER // Ik vertel het graag zo
Locatie: Theater Bellevue | Tot en met 19 oktober (beh. zaterdag en maandag) om 12.30 uur
Website

Nieuwe Bellevue-lunchvoorstelling, geschreven door Simon Weeda, over een volwassene en een puber in strijd met een verboden en immorele liefde. Spel Anke van 't Hof en Tom van Kalmthout, regie Albert van Andel. Mede ontwikkeld met de Tekstsmederij. Saskia vindt dat je over alles kunt praten. Daarom organiseert ze bijeenkomsten voor pedofielen waar ze haar eigen verhaal vertelt. Niels daarentegen probeert zijn gevoelens te onderdrukken en te rationaliseren. Hij wil het liefst zijn driften als een gezwel uit zich snijden. Schrijver Simon Weeda waagt zich in deze voorstelling aan een van de laatste taboes in onze maatschappij. Hij voert twee personages op, die allebei volstrekt anders met hun aanleg omgaan. De focus ligt daarbij nu eens niet op de walging en de woede die verschrikkelijke zaken als die van Dutroux of Robert M. bij ons oproepen, maar bij mensen die worstelen met zichzelf, om te voorkomen dat ze het onderwerp van de volgende zedenzaak worden.

In feite een onderzoek naar een van de grootste taboe-onderwerpen van nu, en het effect van de groeiende hetze daaromheen. Het geeft een confronterende inkijk in het leven van twee pedofielen. Wat doe je als je geaardheid en je geweten met elkaar in strijd raken?

MUZIEK // Beck Songbook
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ | Zondag 28 september om 20:15
Website

Zangeres Nora Fischer en saxofonist Ties Mellema en zijn kwartet brengen songs van de popmuzikant Beck. Zijn grote doorbraak was het album I'm a loser baby, so why don't you kill me en hij verraste in 2012 met zijn project Song reader: twintig nummers in een prachtig vormgegeven boek met ouderwetse bladmuziek. Hij bracht de muziek niet uit op cd of vinyl, maar nodigde het publiek uit een eigen versie te maken.

MUZIEK // Sinéad O'Connor
Locatie: Melkweg | Zondag 28 september om 19.30 uur
Website

De Ierse zangeres, die ooit een hit scoorde met Nothing compares 2 U is helemaal terug. Haar geëngageerde standpunten en blote teksten tackelden een hele politieke klasse en haar podiumverschijning leverde haar een excentrieke maar stevige reputatie op. Haar nieuwe album, dat in augustus uitkwam, heet 'I'm not bossy, I'm the boss.

KIND // Brandweermannen
Locatie: Jeugdtheater Krakeling | Vrijdag 26 september om 19.30 uur en zaterdag 27 september om 16.00 uur
Website

Toneelschap Beumer & Drost is terug met deze hartverwarmende slapstickvoorstelling over het wel en wee in een brandweerkazerne, waar een groot deel van de bezigheden bestaat uit het wachten op de brand. Momenten uit het leven van brandweermannen, volop actie en humor. 'Superieure slapstick', schreef Het Parool indertijd. Spel o.a. Loek Beumer en Peter Drost, regie Ted Keijser, vanaf 8.

NACHTLEVEN // Blijburg - the closing
Locatie: Blijburg | Zaterdag 27 september vanaf 16.00 uur en zondag 28 september vanaf 10.00 uur
Website

Op Blijburg is het na dit weekend weer inpakken en wegwezen. Trouwe bezoekers, muzikanten en medewerkers kunnen vandaag vanaf 16:00 tot vroeg op de zondagochtend nog één keer feest vieren op het strand van IJburg. Met o.a. dj's Arjuna Schicks, Mees Dierdorp, Zender, verder Willem de Ridder en nog veel meer vertier. In het paviljoen kan vanaf 19:30 worden gegeten aan lange tafels, Lex Empress zingt en er kan naar hartenlust bij kampvuren worden gedanst. Zondag is de echte afsluiting, met vanaf 10:00 de laatste Kofferbakmarkt, vanaf 11:00 de saunakaravaan met de hottub, de coldclub, de sauna en de zweethut.

GAY // LGBT-documentaires
Locatie: Centrale Bibliotheek, Ihliaplein op de zesde verdieping | Zondag 28 september om 15.00 uur
Website

Stichting Document Our History Now presenteert door haar gesponsorde LGBT-docu's uit Zuidoost-Azië. ­Tevens presentatie van de website www.documentourhistorynow.org.

EXPOSITIE // Anthony McCall: Solid light films and other works
Locatie: Eye | Van 28 september t/m 30 november
Website

Sculpturale lichtprojecties van de Britse kunstenaar Anthony McCall. Hij praat hier zondag om 14.30 uur ook over zijn werk. Sinds de jaren zeventig heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit tekeningen, performances en grote installaties die hij Solid Light Films noemt. Met deze films van massief licht onderzoekt McCall de basiselementen van cinema: licht en projectie. De lichtsculpturen zijn constant in beweging en bevinden zich in het grensgebied tussen film en beeldende kunst. In de tentoonstelling is de stapsgewijze ontwikkeling van de Solid Lights Films te volgen, vanaf vroege iconische werken als Line Describing a Cone (1973) tot McCalls recente dubbelprojectie Face to Face (II) (2013). De expositie is open van 11.00 tot 18.00 uur.

EXPOSITIE // Open!
Locatie: Spiegelkwartier | Zaterdag 27 en zondag 28 september van 12.00 tot 17.00
Website

Galeriehouders en antiquairs houden open huis, met allerlei activiteiten zoals lezingen en andere vormen van uitleg.

MIX // The Amsterdam Tribal & Antique Jewelry Fair
Locatie: Kerkgebouw De Duif | Zondag 28 september van 10.00 tot 17.00 uur
Website

Grote beurs met etnische en antieke sieraden uit de hele wereld. De Duif is gevestigd op Prinsengracht 756.

João en het mes Beeld .
João en het mesBeeld .
Ik vertel het graag zo. Beeld .
Ik vertel het graag zo.Beeld .
Ties Mellema. Beeld .
Ties Mellema.Beeld .
Brandweermannen. Beeld .
Brandweermannen.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden