Weekendtips

10x Weekendtips: soulmuziek voor de ziel en swingen met Robbie Williams

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken, Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tien tips van onze redactie.

Redactie
null Beeld Avery*Sunshine
Beeld Avery*Sunshine

MUZIEK // Avery Sunshine
Locatie: North Sea Jazz Club | zo 4 mei 13.30 uur | Website
Avery Sunshine's muziek is goed voor de ziel. Hoe kan het ook anders met zo'n achternaam. Ze komt uit een muzikaal nest in Philadelphia waar Jimmy Smith, Nina Simone en Miles Davis op de platenspeler lagen. Thuis leerde ze pianospelen, maar haar geweldige stem ontwikkelde ze in de kerk. Nieuwe soulsensatie die vergeleken wordt met Joss Stone en Jill Scott.

THEATER // Totterdood
Locatie: Stadsschouwburg | zo 4 mei 21.00 uur | Website
Een literaire reis naar het ontoegankelijke land dat oorlog heet. Gaite Jansen, Robert de Hoog, Bart Slegers, Marieke Heebink, Frieda Pittoors en Kitty Courbois van Toneelgroep Amsterdam lezen op 4 mei voor uit de rijke Nederlandstalige oorlogsliteratuur. Proza- en poëziefragmenten die stem geven aan slachtoffers, daders, helden en meelopers. Teksten van onder meer Claus, Mulisch, Michiels, Boon, Hermans, Vroman en Durlacher.

MIX // Nationale Dodenherdenking
Locatie: De Dam | zo 4 mei 20.00 uur | Website
Om even voor 20.00 uur leggen Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Maxima een krans bij het Nationaal Monument. Hierna volgen de twee minuten stilte. Bij de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam is iedereen welkom.

GAY // Herdenking bij het Homomonument
Locatie: Homomonument, Westermarkt | zo 4 mei 19.45 uur | Website
Bijeenkomst waarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde seksuele minderheden worden herdacht, ook aandacht voor homofobie, discriminatie en geweld anno nu. Om 19:15 vanaf het COC (Rozenstraat 14) een stille tocht, daarna ceremonie met twee minuten stilte, kranslegging, toespraken en muzikale omlijsting. Na afloop koffie in de Westerkerk.

THEATER // Hitler is dood
Locatie: Frascati 1 | zo 4 mei 21.00 uur | Website
Het is mei 1945, Hitler is dood. Al snel vallen enkele van zijn naaste medewerkers in handen van het Westen. Het is tijd de schuldigen te straffen. Maar hoe spreek je recht na een genocide waaraan zo velen medeplichtig zijn? Muziektheater van drie uur (!) over het dilemma hoe je de schuldigen van de genocide in de Tweede Wereldoorlog kunt straffen.

FILM // Leedvermaak
Locatie: Rialto | zo 4 mei 21.00 uur | Website
Rialto presenteert twee beroemde Nederlandse klassiekers: op 4 mei staat 'Leedvermaak' van Frans Weisz op het programma, op Bevrijdingsdag is Fons Rademakers 'Als twee druppels water' te zien. Frans Weisz' films Leedvermaak, Qui vive (2002) en Happy End (2009), gebaseerd op toneelstukken van Judith Herzberg, vormen een trilogie over een joodse familie , die nog altijd worstelen met de trauma's van WO II.

KIND // Kunstbende finale
Locatie: Melkweg | za 3 mei 13.00 uur | Website
Kunstbende is dé wedstrijd waar jong, creatief Nederlands talent samenkomt voor een spetterende finale gericht op acht kunstdisciplines: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal en Theater & Performance. Het belooft een bijzondere strijd te worden, want dit jaar is alles geïnspireerd op het thema 'Wordt vervolgd'.

NACHTLEVEN // Amsterdam Latin Festival Weekend
Locatie: Jan van Galenstraaat 315A | za 3 mei 17.30 uur | Website
Amsterdam bruist 2 dagen lang Salsa, Bachata, Kizomba en Eclectic tijdens het weekend van Bevrijdingsfestival. Op twee toplocaties beleeft Amsterdam Latin Festival Weekend de eerste editie. Het weekend gaat na de het feest op zaterdag verder op 4 mei in De Kroon en Escape.

EXPO // Annemieke Alberts: Insomnia
Locatie: Galerie Roger Katwijk | vanaf za 3 mei 13.00 uur | Website
Open ruimtes in architecturale omgevingen vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor Annemieke Alberts. Was haar blik voorheen meer op de buitenruimte van de stedelijke omgeving gericht, in haar recente werk is die aandacht naar binnen verlegd. Zo leidt op één van haar schilderijen een wenteltrap naar een denkbeeldig bruin geschilderd werkhok, terwijl hoog bovenin de lucht het immense dak van een fabriekshal zweeft.

MUZIEK // Robbie Williams
Locatie: Ziggo Dome | zo 4 mei 20.30 uur | Website
Het concert van Robbie Williams staat in het teken van zijn nieuwe album 'Swings Both Ways'. Nog nooit eerder gaf hij een Swing-concert in Nederland. 'Swing When You're Winning' werd uitgebracht in 2001. Dit album werd in zijn thuisland zeven keer platina en is het best verkochte Robbie Williams album aller tijden. Twaalf jaar later is de opvolger 'Swings Both Ways' verschenen.

undefined

Hitler is dood. Beeld Bart Grietens
Hitler is dood.Beeld Bart Grietens
Insomnia. Beeld Annemieke Alberts
Insomnia.Beeld Annemieke Alberts

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden