Tips

10x weekendtips: een jaar gefeest in Disco Dolly en een middag Gerard Reve

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
null Beeld Bart Sparnaaij
Beeld Bart Sparnaaij

FILM // EYE FILIBUS
Locatie: EYE | zondag 14 december om 16.00 uur
Filibus, de geheimzinnige luchtpirate: Italiaanse film Filibus, de geheimzinnige luchtpirate uit 1915 van Mario Ronocroni. Een thriller over een schurk die een barones voor z'n karretje spant en rondreist in een zeppelin. De film wordt begeleid door het Eye Filmensemble onder leiding van accordeonist Martin de Ruiter. Omdat de film wordt vertoond in het kader van de expositie Jean Desmets droomfabriek - de avontuurlijke jaren van de film (1907-1916), houdt filmwetenschapper Ivo Blom om 15:15 een inleiding over de Desmet-collectie. De expositie duurt van zaterdag 13 december tot en met 12 april 2015. De collectie met historische affiches, die is opgenomen in Unesco's Memory of the World Register, geeft een mooie dwarsdoorsnede van de vindingrijke filmindustrie van een eeuw geleden.

THEATER // TONEELGROEP AMSTERDAM MEDEA
Locatie: Stadschouwburg | vrijdag 12, zaterdag 13, dinsdag 16 en woensdag 17 december om 20.00 uur
Toneelgroep Amsterdam brengt deze tragedie naar Euripides over een moeder die uit wraak haar eigen kinderen doodt. Met Marieke Heebink, Fred Goessens, Bart Slegers en Aus Greidanus Jr., regie Simon Stone. Zaterdag 13 december is de première. Medea is hier ook diverse data in januari, februari en maart 2015.

THEATER // NATIONAAL BALLET CINDERELLA
Locatie: Nationale Opera & Ballet (voorheen het Muziektheater) diverse data van vrijdag 12 december tot en met donderdag 1 januari.
Het Nationale Ballet met de reprise van de balletversie uit 2012 van Assespoester van choreograaf Christopher Wheeldon, met als solisten o.a. Anna Tsygankova en Matthew Golding, Igone de Jongh en Jozef Varga, Maia Makhateli en Artur Shesterikov, Jurgita Dronina en James Stout of Megan Zimny Kaftira & Remi Wörtmeyer. Muzikale begeleiding door het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe. Zie de website voor de excacte data en aanvangstijden.

MUZIEK // LA BOHÉME
Locatie: Nationale Opera & Ballet (voorheen het Muziektheater) | diverse data van zaterdag 13 tot en met dinsdag 30 december.
Opera van Puccini in een nieuwe productie ism English National Opera. Verder met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, muzikale leiding Renato Palumbo, regie Benedict Andrews.

THEATER // 25 JAAR VOLKSOPERAHUIS
Locatie: Theaterstudio 5 | vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 december om 20.00 uur
De dood en de zee: met deze voorstelling viert dit gezelschap het het 25-jarig jubileum te vieren, gebaseerd op de legende over de Vliegende Hollander. Spel en zang Kees Scholten en Jef Hofmeister, verteller Arie de Mol, contrabas Kim Soepnel en viool David van Aalderen. Kaarten via de website.

KIND // GEDONDERDAG
Locatie: Krakeling | zaterdag 13 december om 16.00 uur en zondag 14 december om 16.00 uur
Theater Gnaffel en Firma Rieks Swarte met een voorstelling over de vraag waarom de dagen heten zoals ze heten. Concept Simon van der Geest en Gienke Deuten, (poppen)spel Elout Hol, vanaf 6.
Ook dinsdag 30 december om 15.00 uur in de Centrale Bibliotheek.

NACHTLEVEN // DISCO DOLLY 1 JAAR
Locatie: Disco Dolly (Handboogstraat 11) | zaterdag 13 december 23:00-08:00
Dolly 1 Jaar. Knalfuif met Diggy Doug, Guy Gravier, Elias Mazian, KERK!, Max Abysmal, Mickey Nice e.a.

GAY // JAARLIJKSE GERARD REVE MIDDAG
Locatie: Centrale Bibliotheek | zaterdag 14 december om 14.00 uur
Jaarlijkse Gerard Reve-middag in de Hella Haasse-/Vestdijkzaal: classicus en dichter Piet Gerbrandy praat over brieven en het boek Op weg naar het einde van Gerard Reve.

EXPOSITIE // DANCING LIGHT - LET IT MOVE YOU...
Locatie: Huis Marseille (Keizersgracht 401) | zaterdag 13 december tot en met zondag 8 maart 2015
Werk van tientallen fotografen, onder wie Frenk van den Broeck, Guido van der Werve en Martine Stig, die dans vastlegden. Zondag 14 december is er om 14.00 uur een gallery talk door directeur Nanda van den Berg, zij praat over de nieuwe expositie Dancing light in aanwezigheid van sommige fotografen, onder wie David Michalek en Paolo Porte.

MIX // MASTERS OF LXRY
Locatie: RAI | vrijdag 12 en zaterdag 13 december van 13.00 tot 22.00 uur, zondag 14 december van 12.00 tot 19.00 uur en maandag 15 december ('business Monday') van 12.00 tot 19.00 uur
Exclusieve beurs met exposanten uit binnen- en buitenland. Met sport- wagens, jachten, sieraden, kunst en antiek, haute couture en meer. Maandag 'business monday'.

MIX // WINTERSBINNEN
Diverse locaties in Noord | vrijdag 12 tot en met zondag 14 december
De vijfde editie van Winters Binnen. Met in winkels, bibliotheken en in privéhuizen theater, muziek, jeugdactiviteiten, verhalen, exposities en meer. Zie de website voor het programma

undefined

null Beeld PR EYE
Beeld PR EYE
Repetitiefoto Medea Beeld Sanne Peper
Repetitiefoto MedeaBeeld Sanne Peper
null Beeld Bart Sparnaaij
Beeld Bart Sparnaaij

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden