Tips

10x Weekendtips: een fluisteropera en de Nacht van de geschiedenis

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

FILM // Björk: Biophilia live
Locatie: Eye | zondag 19 oktober om 21.15 uur
Regisseur Peter Strickland en editor Nick Fenton maakten een audiovisueel spektakel van een live-optreden van de IJslandse zangeres Björk, terwijl ze songs ten gehore brengt van haar achtste studio-album Biophilia. Ze ziet de cd als 'een ode aan de oorsprong van het leven'. Oftewel, zoals ze het zelf formuleert: 'een gelijktijdig inzoomen en uitzoomen op atomen en het heelal'.

THEATER // De laatsten
Locatie: Bellevue | zaterdag 18 oktober om 20.30 uur en zondag 19 oktober om 15.00 uur
De Hollanders en Spinvis (Erik de Jong) met een een 'fluisteropera' over bestaansrecht en onthechting ontmoeten de vijf laatst overgebleven mensen elkaar. Tijdens een verlopen feest gaan ze op zoek naar wat beschaving na duizenden jaren nog waard is. Met muziek van Spinvis en de regie is van Gerardjan Rijnders. De première is zondag 19 oktober.

THEATER // Sleeping Beauty door het Nederlands Dans Theater
Locatie: Carré | zaterdag 18 oktober om 20.00 uur en zondag 19 oktober om 14.00 uur
De Zweedse choreograaf Mats Ek heeft een voorliefde voor het moderniseren van klassieke balletten, die hij voorziet van een zwart randje. Aurora is in zijn Sleeping beauty geen lieftallige prinses, maar een verwend kreng dat valt voor een junk en zich prikt aan de naald van een spuit. Ek ­gebruikte wel de betoverende muziek van Tsjaikovski.

MUZIEK // Di-rect
Locatie: Paradiso | zondag 19 oktober om 20.00 uur
Marcel Veenendaal is alweer vijf jaar de frontman van de uit Den Haag afkomstige rockband Di-Rect, die verder bestaat uit Frans 'Spike' van Zoest, Bas van Wageningen, Vince van Reeken en Jamie Westland. Het nieuwe album 'Daydreams in a blackout' kwam meteen binnen op nummer één in de albumcharts. In Paradiso speelt The Indien om 19:00 in het voorprogramma.

MIX // Nacht van de Geschiedenis
Locatie: Rijksmuseum | zaterdag 18 oktober van 20.00 tot 01.00 uur
Met thema van de derde Nacht van de Geschiedenis is 'vriend en vijand'. Met o.a. historicus Christopher Clark, voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en schrijver Stefan Hertmans. Verder is op het Vlaams-Nederlands podium Huis deBuren veel aandacht voor de Eerste Wereldoorlog, de Geschiedenisleraar 2014 wordt gekozen, de genomineerden van de Libris Geschiedenis Prijs worden geïnterviewd, er worden fragmenten uitgevoerd van de muzikale voorstelling De Witt of Oranje, bezoekers kunnen dwalen door het museum en om 23:00 begint in het Atrium een spetterend slotfeest. Kaarten 25 euro.

MUZIEK // Cello Biënnale Amsterdam
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis | van vrijdag 17 tot en met zondag 25 oktober
De vijfde editie van dit negendaagse festival staat in het teken van het thema 'cello & voice'. Met maar liefst zeventig concerten, workshops en masterclasses tijdens de stampvolle festivaldagen. Ook wordt de tachtigjarige cellist Anner Bijlsma geëerd, met onder meer zondag 20 oktober om 20.15 uur met een hommage door diverse musici. Zie de website voor het volledige programma.

NACHTLEVEN // Amsterdam Dance Event
Tientallen locaties | tot en met zaterdag 18 oktober, met afterparty's zondag 19 oktober
Amsterdam is al jaren wereldwijd voorloper op het gebied van dance. Tijdens Amsterdam Dance Event treedt een record aantal artiesten - ruim 2200 - aan op circa 85 locaties. Welk feest mag je écht niet missen? Vijf bekenden uit de dancescene gaven tips.

GAY // The Normal Heart
Locatie: Schouwburg Amstelveen | vrijdag 17 oktober om 20.00 uur
Kemna Theater brengt in samenwerking met Opus One opnieuw de Broadwayhit van Larry Kramer over de opkomst van de aidsepidemie in New York in de jaren tachtig. Vertaling Coot van Doesburgh, spel Frederik Brom, Marisa van Eyle, Freek Bartels, Cas Jansen, Kevin Hassing, Jelle de Jong, Yannick van de Velde en Beau Schneider, regie Job Gosschalk.

EXPO // Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis
Locatie: Amsterdam Museum | van vrijdag 17 oktober tot en met 8 maart 2015
Fotograaf Kadir van Lohuizen volgde in 1997 de Marokkaanse, in Amsterdam woonachtige familie Rharib en opnieuw in 2013.
Het museum (Nieuwezijds Voorburgwal 359) is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur

KIND // Twee voorstellingen door Maas Theater Dans
Locatie: Bijlmer Parktheater | zondag 19 oktober vanaf 15.00 uur
Om 15.00 uur 'Het verhaal van de getallen', een voorstelling waarin mensen getallen worden. En andersom. Spel onder andere Hanne Struyf, animaties Wouter van Reek, muziek Djurre de Haan, regie Moniek Merkx, vanaf 8. Deze voorstelling is ook in de Krakeling vrijdag 24 oktober om 19.30 uur, zaterdag 25 oktober om om 16.00 uur en zodag 26 oktober om 14.00 uur.
En in het Bijlmer Parktheater zondag om 15.15 uur Gezocht: konijn: miniatuurtheater over drie agenten die op zoek gaan naar een ontsnapt konijn, vanaf 3. Deze voorstelling is ook zondag 26 oktober twee keer in de Krakeling: om 10.30 en 12.00 uur.

De laatsten: De Hollanders en Spinvis (Erik de Jong) met een een 'fluisteropera'. Beeld Maartje Strijbis
De laatsten: De Hollanders en Spinvis (Erik de Jong) met een een 'fluisteropera'.Beeld Maartje Strijbis
De nacht van de geschiedenis. Beeld Paul Ridderhof
De nacht van de geschiedenis.Beeld Paul Ridderhof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden