Weekendtips

10x Weekendtips: ambachtslieden in beeld en het einde van Club Doka

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken, Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tien tips van onze redactie.

Redactie
Still life: Ron Mueck at work. Beeld Gautier Deblonde
Still life: Ron Mueck at work.Beeld Gautier Deblonde

FILM // Ambacht in Beeld festival
Locatie: Kromhouthal | vrij 30 mei, zat 31 mei en zon 1 juni | Website
Documentaires, lezingen, masterclasses en workshops waarin beeldhouwers, kleermakers en andere ambachtslieden centraal staan. Zoals zondag om 14.00 uur de documentaire 'Still life: Ron Mueck at work' over de Engelse beeldhouwer Ron Mueck (foto), bekend om zijn hyperrealistische, vervreemdende beelden van mensen.

THEATER // War Horse
Locatie: Carré | vanaf vrijdag 30 mei | Website
Holland Festival, Carré en de Theateralliantie brengen deze voorstelling, gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo over een paard dat in de Eerste Wereldoorlog wordt ingezet in de cavalerie en de jeugdige eigenaar van het paard. Met 'paarden' van de Handspring Puppet Company en verder o.a. Kay Greidanus, Jochum ten Haaf, Hylke van Sprundel en Annick Boer, regie Drew Barr. (Besloten) première zaterdag 14 juni.

MUZIEK // Eric Bibb
Locatie: People's Place | vrijdag 30 mei om 20.00 uur | Website
Eric Bibb, de New Yorkse zoon van folkzanger Leon Bibb, werd al van jongs af aan door muzikanten omringd. Muzikanten als Pete Seeger en Bob Dylan behoorden tot de vriendenkring van Bibbs ouders. Van die laatste beroemde liedjesschrijver herinnert Bibb zich het volgende advies: 'Hou het simpel en laat alle franje maar weg'. Bibb is een veelzijdige gitarist en een uitstekende zanger bij wie de rootsmuziek in goede handen is.

THEATER // George en Eran: vrede deel 2
Locatie: Podium Mozaïek | vrij 30 en zat 31 mei om 21.00 uur | Website
De theatermakers George Tobal uit Syrië en Eran Ben Michael uit Israël hebben een vervolg gemaakt op hun succesvolle 'conflictkomedie' 'George & Eran lossen wereldvrede op'. Nu buigen ze zich opnieuw over het aloude conflict tussen hun moederlanden. Zelf zijn George en Eran goede vrienden, dus dat is een veelbelovend begin.

MUZIEK // Jan Akkerman
Locatie: North Sea Jazz Club | zaterdag 31 mei om 21.00 uur | Website
Jan Akkerman (1946) is al veertig jaar een van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederland. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus werkte hij samen met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T.

NACHTLEVEN // Het einde van Doka
Locatie: Club Doka | zat 31 mei 23.00 uur en zon 1 juni 22.00 uur | Website
In club Doka, in de kelder van het voormalige Volkskrantgebouw, ontrafelen nachtvlinders en bon-vivants geheimen van de nacht, performers en dj's zorgen voor verrassingen. Maar na dit weekend gaat de tijdelijke Club Doka dicht omdat de verbouwing van Canvas op de zevende bijna ten einde is. Zaterdag is in Doka de releaseparty van de cd 'Illogical directions' met Shinedoe, Jerome Sydenham en Aron Freidman, zondag is de party 'Deze avond is het einde': een uitbarsting van funk, soul en tropical house, ­gedraaid door resident-dj's Jules de la Courgette en Mr. Mendel en verder o.a. Primo Disco en het duo Pure Klasse.

KIND // Copa MixMax Brasil
Locatie: Tropenmuseum | elke zat en zon vanaf 31 mei | Website
Beleef het WK in Brazilië met activiteiten onder leiding van Braziliaanse kunstenaars, dansers en musici. Om 14:30 voor kinderen van 6 tot 13, om 11:00 en 16:00 open huis voor alle leeftijden.

EXPO // The art of the brick
Locatie: Amsterdam Expo | vanaf 29 mei | Website
Grote reizende tentoonstelling met circa zeventig door de Amerikaan Nathan Sawaya gemaakte kunstwerken; allemaal met Lego-steentjes. Kinderen beleven de tentoonstelling op hun eigen manier met de gratis kinderaudiogids en de speurtocht.

GAY // Amsterdam Fetish Pride
Locatie: Verschillende locaties in de binnenstad | vanaf vrij 30 mei | Website
Tweede editie van dit festival met leer, rubber, uniformen en andere stoere outfits. Bijvoorbeeld bij Mr. B. Leathershop, Eagle, Church en Gays & Gadgets. Tot en met 2 juni.

MIX // Amsterdamse Bos Festival
Locatie: Amsterdamse Bos | zondag 1 juni van 12.00 tot 21.00 uur | Website
In het kader van het 'Boschplan' ging 30 april 1934 de eerste spade de grond in van de Rietwijkerpolder. De aanleg van een bos betekende werkverschaffing voor tienduizenden werklozen. Zo ontstond een stadsbos; drie keer groter dan Central Park en 22 keer groter dan het Vondelpark. Ter ere van het tachtigjarig bestaan is morgen het Amsterdamse Bos Festival op het terrein aan de Duizendmeterweg. Met overdag excursies onder leiding van boswachters, fluisterbootjes, waterfietsen, kano's, activiteiten voor kinderen, eten en drinken en vanaf 17:30 zijn er optredens door Gare du Nord, Wicked Jazz Sounds en Kraak & Smaak. De toegang is gratis.

undefined

War Horse. Beeld Stage Entertainment
War Horse.Beeld Stage Entertainment
Eric Bibb. Beeld Stony Plain Records
Eric Bibb.Beeld Stony Plain Records
George en Eran: vrede deel 2. Beeld Jean van Lingen
George en Eran: vrede deel 2.Beeld Jean van Lingen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden