100ste geboortedag Annie M.G. Schmidt

Hetty Blok en Leen Jongewaard omhelzen Annie M.G. Schmidt, nadat de schrijfster in 1967 de Gouden Harp van de stichting Conamus in ontvangst heeft genomen. © anp Beeld
Hetty Blok en Leen Jongewaard omhelzen Annie M.G. Schmidt, nadat de schrijfster in 1967 de Gouden Harp van de stichting Conamus in ontvangst heeft genomen. © anp

Op talloze plaatsen wordt vandaag de honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt (1911-1995) gevierd. Tentoonstellingen en programma's in Nederland en Vlaanderen staan stil bij haar verjaardag en er verschijnen speciale uitgaven rond de populaire dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Het Zeeuwse Kapelle, de geboorteplaats van de schrijfster, pakt uit met de Anniedagen. Op vrijdag en zaterdag hebben er feestelijkheden plaats en er is een tentoonstelling rond het leven van de beroemde inwoner.

Bij uitgeverij Querido verschijnt Liefs van Annie, een bundel met haar mooiste en typerendste brieven. Ze zijn bijeengebracht door Annejet van der Zijl. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag brengt zondag een hommage aan de schrijfster.

Op de website 100jaarannie.nl zijn vanaf vandaag films en tv-series te huur over die gebaseerd zijn op het werk van Schmidt. Op jazusterneezuster.nl zijn de geluidopnamen te horen van de gelijknamige populaire tv-serie uit de jaren zestig. De AVRO brengt in radioprogramma's een ode aan 'MG'. (ANP)

Annie M.G. Schmidt in 1975. © anp Beeld
Annie M.G. Schmidt in 1975. © anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden