100-jarig Frans Hals Museum eert naamgever

Het Frans Hals Museum in Haarlem grijpt zijn 100-jarig bestaan aan om een eerbetoon te brengen aan zijn naamgever. Koningin Beatrix opent vrijdag een tentoonstelling waarin zo'n 25 schilderijen van kunstschilder Frans Hals (ca. 1582-1666) te zien zijn naast werken van bekende tijdgenoten als Rembrandt, Rubens en Jordaens.

Redactie
Een schilderij wordt uitgepakt in het Frans Hals Museum in Haarlem Beeld anp
Een schilderij wordt uitgepakt in het Frans Hals Museum in HaarlemBeeld anp

De expositie laat zien hoe Hals het voortouw nam bij de ontwikkeling van de 17e eeuwse portretkunst, zei conservator Anna Tummers donderdag. 'Hij was goed in het afbeelden van vluchtige gezichtsuitdrukkingen, zoals een lach. Rembrandt keek ook naar die lach.' Volgens Tummers was er geen andere schilder die de lach in zo veel nuances wist te pakken als Hals.

Ook schilderde hij wat 'ruwer', een vaardigheid die bijna geen andere kunstenaar in die tijd beheerste. Tummers: 'Dat gold verreweg als het lastigste om te doen.' Mensen werden doorgaans glad en gedetailleerd geportretteerd.Zo maakte Frans Hals in 1645 zijn beroemde portret van de aristocraat Jasper Schade, met een trotse gezichtsuitdrukking en blozende wangen.

Negen jaar later maakte kunstenaar Cornelis Jonson van Ceulen een nieuw portret van de man, waarbij het gezicht een adellijke, blanke teint kreeg.Frans Hals zette de verder de toon bij het schilderen van 'gewone' mensen. 'Hij maakte niet alleen werken in opdracht, maar portretteerde ook mensen die hij op straat of in de kroeg tegenkwam', verklaarde Tummers. 'Andere schilders gingen dat nadoen.'

Het is de eerste grote Hals-tentoonstelling in bijna 25 jaar. Voor de expositie heeft het museum schilderijen uitgeleend gekregen van onder meer The National Gallery in Londen, het Louvre in Parijs en de prins van Liechtenstein. De werken zijn te zien tot en met 28 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden