Lijstje

10 x Amsterdam bezongen door buitenlandse artiesten

In Nederland is Amsterdam ontelbare malen bezongen, maar ook bij buitenlandse artiesten is de stad geliefd. Wat is het verhaal daarachter?

Peter van Brummelen
Amsterdam werd zijn enige Nederlandse hit Beeld -
Amsterdam werd zijn enige Nederlandse hitBeeld -

1. Jacques Brel - Amsterdam

Het zonder twijfel internationaal ­bekendste lied over Amsterdam; matrozen aan de boemel in de hoerenbuurt. Werd bekend door de live-lp van een concert dat Brel in 1964 gaf in het Parijse Olympia.

Pikant detail: naar verluidt had hij het lied in Antwerpen willen situeren, maar 'dans le port d'Anvers', dat liep metrisch niet lekker.

2. David Bowie - Port Of Amsterdam

Inderdaad: de Brelklassieker met een Engelse tekst, met lekker veel drama gezongen door Bowie, ergens vroeg in de jaren zeventig. Hij leerde het nummer kennen door de versie van collega-zanger Scott Walker, die meer chansons van Brel vertaalde.

Brels ­Amsterdam is er in heel veel andere ­talen, tot in het Hebreeuws, Baskisch en Sloveens aan toe.

3. Max Bygraves - Tulips From Amsterdam

Wij kennen de versie van Herman ­Emmink, maar het lied is oorspronkelijk een Duitse schlager uit de jaren vijftig: Tulpen Aus Amsterdam.

De Engelsman Max Bygraves nam er de buiten Nederland succesvolste versie van op. In Ziggo Dome citeerde hardrockgroep Deep Purple er afgelopen jaar een stukje uit.

4. Van Halen - Amsterdam

Over hardrock gesproken. De twee naamgevers van deze band emigreerden lang geleden met pa en ma naar Amerika, maar Amsterdam hebben ze nog altijd lief, blijkt uit deze sex, drugs & rock-'n-roll-ode aan de stad. In de tekst wordt een dame achter de ramen ­bezongen; in de videoclip banjeren de leden over de Wallen.

5. Buck Owens - Amsterdam

Legendarische countryzanger uit Amerika, vertegenwoordiger van de zogeheten Bakersfield Sound. Toen hij in 1970 Nederland aandeed, zette hij meteen maar een liefdesverklaring aan de hoofdstad op de plaat: 'When I get there I'm gonna kiss the ground.' Het werd zijn enige Nederlandse hit.

6. Paul Weller - In Amsterdam

De 'Modfather' is gek op Amsterdam. Zijn album Studio 150 nam de Engelsman in 2004 op in de gelijknamige studio in de Jordaan. Op het zes jaar daarna uitgebrachte Wake Up The Nation staat het zwierige, tikkie psychedelische In Amsterdam, waarin behalve Paradiso ook het American Hotel wordt vermeld.

7. Crowded House - Amsterdam

Coldplay heeft ook een nummer dat Amsterdam heet, maar daarin is het vergeefs zoeken naar ook maar de minste verwijzing naar de stad.

Anders is dat in het Amsterdam van de Nieuw-Zeelandse groep Crowded House. Liedje uit 2010, waarin toen al werd ­geconstateerd dat het hier druk kan zijn: een lange rij voor het Van Gogh ­Museum, geen plek meer vrij in een bar.

8. George Ezra - Blind Man In Amsterdam

De Brit Ezra brak in 2014 door met ­Budapest, maar ook bij ons kent hij de weg. In de hoofdfiguur van Blind Man In Amsterdam herkennen we moeiteloos de onlangs overleden binnenstadbekendheid Blinde Bennie: 'I saw a blind man in Amsterdam with a box around his neck / And the ­music box kept singing on and the song I won't forget.' Zal het gedraaid zijn op Bennie's begrafenis?

9. Lady Gaga - Mary Jane Holland

Amsterdam is Gaga's lievelingsstad. Daar heeft het liberale beleid inzake bewustzijnsverruimende middelen veel mee van doen. Die Mary Jane staat natuurlijk voor marihuana. Paddo's ­heten in de tekst 'truffles' en zijn 'the most mad-magical in Amsterdam.'

10. Sail-Joai - Amsterdão

Sail-Joia was in de jaren zeventig het huisorkest van het toenmalige hippiehol De Melkweg. We rekenen de groep hier goed als buitenlandse act omdat de meeste leden van over de grens kwamen. Hoogtepunt van ­optredens van Sail-Joia was immer ­Amsterdão. Je hoeft geen woord ­Portugees te spreken om ook nu nog vrolijk te worden van dit latingetinte, swingende eerbetoon aan de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden