Kunst & Media Bewaar

Zuckerberg trekt ook in Brussel boetekleed aan

Mark Zuckerberg verantwoordde zich eerder voor het Amerikaanse Congres.
Mark Zuckerberg verantwoordde zich eerder voor het Amerikaanse Congres. © ANP

Facebook-topman Mark Zuckerberg zal dinsdag in het Europees Parlement opnieuw excuses aanbieden voor de rol van zijn bedrijf in het misbruik van privégegevens van gebruikers. 

Dat blijkt uit de getuigenis van Zuckerberg, waarvan een deel is vrijgegeven.

Facebook heeft onvoldoende verantwoordelijkheid genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen, erkent de ceo. 

Daarnaast zal hij benadrukken dat Facebook veel in Europa investeert, door te wijzen op activiteiten in Parijs, Londen en nog te openen datacenters in Zweden, Ierland en Denemarken.

Betrokken
"We zijn betrokken bij Europa," aldus Zuckerberg. "Veel van de waarden waar Europeanen het meest aan hechten delen wij: van het belang van mensenrechten en de behoefte aan gemeenschappelijkheid tot een liefde voor technologie.''

Ook zal hij wijzen op de vluchtelingen in Europa die via Facebook contact houden met hun familie en op de rol van het netwerk bij aanslagen. Gebruikers kunnen dan aangeven of ze veilig zijn.

Zuckerberg wordt dinsdagavond in Brussel ondervraagd door fractieleiders van het parlement over het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf maakte de gegevens buit van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers.

Lees ook: Check hier of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt