Kunst & Media Bewaar

Zitten we zonder roofkunst straks met lege zalen?

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bij Brussel heet nu AfricaMuseum. Het is uitgebreid en totaal anders ingericht.
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bij Brussel heet nu AfricaMuseum. Het is uitgebreid en totaal anders ingericht. © Jo Van de Vyver/Africa Museum

Het Tropenmuseum en het Rijksmuseum zijn bereid koloniale kunst terug te geven. Ook Frankrijk en België praten over roofkunst. Wat moet er terug, waar komt het terecht en zitten landen er wel op te wachten?

"Gesnelde koppen en schedels. Voor ons een curiosum, daar heeft het een andere betekenis," vertelde Adriaan van Dis vorige week in Nieuws­uur. De schrijver stond voor een vitrine met mensenschedels in het Tropenmuseum, naar aanleiding van het nieuws dat roofkunst onder bepaalde criteria kan worden teruggegeven aan het land van herkomst.

Het bekijken van museale objecten uit een voormalige kolonie was voor Van Dis blijkbaar nogal ongemakkelijk: "Uiteindelijk heeft men toch ook een beetje de ziel van een volk weggenomen en dat staat nu hier in het Tropenmuseum.