Kunst & Media Bewaar

Website Reddit sluit forum met gelekte foto's van Hollywoodsterren

Tentoonstelling van foto's van bekendheden in Hollywood
Tentoonstelling van foto's van bekendheden in Hollywood © AFP

Het populaire sociale netwerk Reddit heeft besloten om een subforum te sluiten dat een grote rol speelde bij de verspreiding van de gelekte naaktfoto's van verschillende Hollywoodsterren. De foto's werden oorspronkelijk via de forumsite 4Chan gedeeld, maar waren al snel te vinden via Reddit.

Het subforum The Fappening op Reddit had links geplaatst waarop veel van de naaktfoto's te zien waren. Reddit heeft besloten deze offline te halen. 'Ondanks dat de huidige Amerikaanse wet het linken naar gestolen materiaal niet verbiedt, betreuren wij de diefstal van de afbeeldingen en willen wij de verspreiding niet goedkeuren', licht de site toe.

Desondanks zal Reddit de voorwaarden van de site niet aanpassen. De site vindt het juist belangrijk dat mensen nieuws vrijelijk moeten kunnen delen en bespreken. Dit beperken zou tegen de principes van Reddit gaan. Ze leggen dan ook de verantwoordelijkheid duidelijk bij de gebruiker.

Een kwart miljoen pageviews gewacht
De maker van The Fappening vindt het raar dat hier zo lang mee is gewacht. 'Als Reddit mijn subforum maandag had verwijderd, had ik dat prima gevonden. Nu hebben ze een week en meer dan een kwart miljard pageviews gewacht.'

Op 1 september verschenen tientallen naaktfoto's van bekende Hollywoodsterren als Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton, Selena Gomez op het internet. Een anonieme hacker kreeg waarschijnlijk toegang tot onder andere Apple-opslagdienst iCloud door speciale politiesoftware te gebruiken.