Kunst & Media Bewaar

VPRO-feestje bij nominaties Zilveren Nipkowschijf

De Hokjesman
De Hokjesman © VPRO

Televisieprogramma's De hokjesman, Langs de oevers van de Yangtze en Zondag met Lubach zijn uit een lijst van 55 voorgedragen programma's genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf, die jaarlijks wordt uitgereikt door een select gezelschap televisiecritici van dagbladen en tijdschriften. Allen zijn gemaakt door de VPRO.

Vorig jaar wist de VPRO de Zilveren Nipkowschijf ook al in de wacht te slepen, toen won Onze man in Teheran, het programma van journalist Thomas Erdbrink in Iran. In het juryoverleg bleek echter dat, na meerdere stemronden, ópnieuw programma's van de VPRO kwamen bovendrijven.  
Floortje naar het einde van de wereld (BNN/VARA) werd tijdens het juryoverleg meermaals genoemd, maar liep een nominatie net mis - wél ontving de reisserie van Floortje Dessing een eervolle vermelding van de jury. De Ere-Nipkowschijf, een oeuvreprijs voor tv-programma's of -persoonlijkheden wordt dit jaar niet uitgereikt - geen enkele kandidaat kon op de unanieme steun rekenen.  

In voorgaande jaren werden tegelijkertijd de genomineerden voor de Zilveren Reismicrofoon bekend gemaakt, maar dat gebeurt dit jaar op een later tijdstip, zegt Ron Vergouwen (Radio 1), de specialist radio in het bestuur van stichting Nipkow.  

Op 10 juni maakt de jury de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf en - Reismicrofoon bekend in het Ketelhuis op het Westergasterrein.