Kunst & Media Bewaar

VPRO/Boy Edgar Prijs naar Anton Goudsmit

De jury roemt de veelzijdigheid van Goudsmit, die in mei aan een landelijke tournee begint met zijn band The Ploctones. Foto ANP
De jury roemt de veelzijdigheid van Goudsmit, die in mei aan een landelijke tournee begint met zijn band The Ploctones. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Gitarist en componist Anton Goudsmit heeft de VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 gewonnen. Dit is de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

De jury roemt de veelzijdigheid van Goudsmit, die in mei aan een landelijke tournee begint met zijn band The Ploctones. ''Hij beweegt zich muzikaal tussen popmuziek, jazzmuziek, kamerjazz, geïmproviseerde muziek en 'groovende' funk'', aldus het juryrapport.

Volgens de jury weet Goudsmit zowel jongeren als ouderen aan zich te binden. ''Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief."

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 12.500 euro en een plastiek van Jan Wolkers. De prijs wordt 26 april uitgereikt in het Bimhuis in Amsterdam. VPRO radio zendt de prijsuitreiking live uit op Radio 6. (ANP)