Kunst & Media Bewaar

Van 'The Man' heeft het naar zijn zin op NSJ

Van Morrison, duidelijk in zijn element op NSJ
Van Morrison, duidelijk in zijn element op NSJ © ANP

Op de eerste avond van het 37ste North Sea Jazz Festival in Rotterdam pakken de twee dertigers Lea Boneh en Lucretia van Noord, allebei uit Amsterdam, nog een staartje mee van het concert van John Hiatt, maar zijn vooral gekomen voor Van Morrison, die na Hiatt het podium zal betreden in de Nile-zaal.

In de immens grote Nile-zaal van het Ahoycomplex, heerlijk koel door de wijd naar buiten openstaande deuren, staat een relaxed ogende John Hiatt -met gleufhoed-  voor een enthousiast publiek met zijn begeleidingsband  te spelen. Een bandlid haalt een mandoline tevoorschijn. 'Whoah, dat moet de eerste keer op North Sea jazz zijn dat er een mandoline tevoorschijn  wordt gehaald', grapt Hiatt.

De dames zijn alleen vanavond op North Sea Jazz, maar zouden 'het liefst iedere dag ' een festival als dit bezoeken. Van Morrison, eveneens met gleufhoed, trekt aanzienlijk meer publiek de Nile-zaal in.  Zijn beruchte humeur lijkt weer even op te spelen als hij zich zo'n beetje verslikt in zijn mondharmonica. Maar hij herpakt zich snel meet een dampende versie van  de klassieker 'Fever.'

Verdere hoogtepunten waren de optredens van 'coming man' Michael Kiwanuka, een in het wit geklede Caro Emerald, Sven Hammond Soul, die de vlammen uit zijn orgel speelde en Gregory Porter die de Darling-zaal compleet voor zich won.

Lenny Kravitz sluit vannacht de eerste dag af. Meer hierover morgen op deze site.