Kunst & Media Bewaar

Transavia verwijdert video's na kritiek van Tim Hofman

Een screenshot uit een filmpje van Geen Stress met Stef.
Een screenshot uit een filmpje van Geen Stress met Stef. © Youtube Transavia

Vliegtuigmaatschappij Transavia heeft filmpjes van hun Youtubekanaal verwijderd, omdat de video's grote gelijkenissen vertonen met het werk van Youtuber Lize Korpershoek.

De overeenkomsten tussen de filmpjes werden donderdagavond aan het licht gebracht door Tim Hofman, geliefde van Korpershoek en tevens BNN-presentator. Aan de hand van screenshots doet Hofman op Twitter de gelijkenissen uit de doeken. 'Formats één op één kopiëren van onafhankelijke contentmakers is gewoon gaar man.'

In de Youtubeserie Adviezen van Lize geeft Korpershoek generatiegenoten - nogal wiedes - advies over prangende vraagstukken. In de filmpjes van Transavia biedt Stef hulp bij onder meer het inpakken van de koffer.

Eigenaardig schoeisel
Naast de adviserende functies van de twee Youtubekanalen, is het de typerende stijl van wiebelende letters door het beeld, een witte studio, de banner met titel op klank en eigenaardig schoeisel waardoor Geen Stress met Stef sterk doet denken aan Adviezen van Lize.

Er zijn zeker vergelijkingen, dat ziet iedereen

Woordvoerder Transavia

Inmiddels heeft de vliegtuigmaatschappij de video's offline gehaald. Een woordvoerder van Transavia betreurt het voorval. "Er zijn zeker vergelijkingen, dat ziet iedereen. Het is de stijl van dit moment, je ziet veel bloggers en vloggers die dit soort filmpjes maken. Maar we hebben Lize nooit bewust willen kopiëren."

Offline
"De reden dat de films van Youtube zijn gehaald, is omdat we meer energie in onze andere series willen steken," zegt de woordvoerder. Er is nog geen contact met Korpershoek geweest, 'maar daar zijn we nu mee bezig'.

Of Stef erg teleurgesteld is dat haar serie offline is gehaald, weet de woordvoerder niet. "Ik heb haar nog niet gesproken." Korpershoek is niet bereikbaar voor commentaar.