Recensie
Vader wordt een struik omdat er gevechten zijn uitgebroken in het zuiden van hun land ¿ een anoniem land dat overal zou kunnen zijn en tegelijk voor elk kind herkenbaar zal zijn.
Vader wordt een struik omdat er gevechten zijn uitgebroken in het zuiden van hun land ¿ een anoniem land dat overal zou kunnen zijn en tegelijk voor elk kind herkenbaar zal zijn. © Toen mijn vader een struik werd

Toen mijn vader een struik werd

recensieNiet voor niets won Toen mijn vader een struik werd al prijzen op diverse internationale jeugdfilmfestivals. De innemende film weet de kracht van Van Leeuwens boek overeind te houden.

De tienjarige Toda mag dan worden gewekt met een reveille, maar dat is een flauwiteit van haar banket bakkende én trompet spelende vader. Maar de grap wordt bittere ernst als vader (Teun Kuilboer) wordt opgeroepen voor het leger.

Toda (Celeste Holsheimer) doet takken in zijn helm voor hij vertrekt, en zo komt Nicole van Kilsdonks jeugdfilm Toen mijn vader een struik werd - een verfilming van het succesvolle kinderboek van Joke van Leeuwen - aan zijn titel.