Kunst & Media Bewaar

Tim Hofman maakt in het geheim reportage over kinderprostitutie in India

Tim Hofman.
Tim Hofman. © anp

Voor de laatste aflevering van Spuiten & Slikken Op Reis heeft presentator Tim Hofman in het geheim een reportage gemaakt over kinderprostitutie. 'Het voelde alsof ik in de hel was beland.'

Hofman volgde de weg die kinderprostituees meestal afleggen. Van Nepal waar ze in arme buitengebieden worden geronseld tot de bordelen in de grote steden, in dit geval Mumbai. Hij sprak met slachtoffers, was erbij toen kinderprostituees door de politie werden bevrijd uit de handen van hun pooiers en bezocht drie bordelen.

'Als de randen van de hel', zo omschrijft Hofman wat hij zag. "Het is zo ontzettend schrijnend om te zien hoe kinderen van elf, twaalf jaar oud worden verhandeld en vervolgens stelselmatig worden verkracht. De meeste meisjes werken zo'n tien klanten per dag af."

Heimelijk gefilmd
De hele reportage moest heimelijk worden gefilmd, omdat de Indiase regering journalisten niet toelaat. De voorbereiding op de reis duurde daarom ruim een jaar. "We moesten ons voorbereiden op alles wat eventueel mis kon gaan. Wat doe je bijvoorbeeld als de overheid doorkrijgt waar je mee bezig bent? We konden ook nergens open en bloot filmen, dus hebben we camera's meegenomen, verstopt in pennen en horloges."

Om de risico's te beperken werkten Hofman en zijn crew nauw samen met lokale instanties die zich bezighouden met de bestrijding van kinderprostitutie, zoals Free A Girl. "Toen ik de bordelen bezocht, was ik met drie mannen die vaker undercoveracties doen. We werden in een kamer gezet en kregen vervolgens tien meisjes voorgeschoteld. Ik moest kiezen welke ik mooi genoeg vond om mee naar een kamertje te gaan. Gestoord."

Achterdochtig
Bij het derde bordeel kregen de bordeelhouders Hofman in de smiezen. "Er komen daar niet zoveel blanke toeristen, dus met mijn blonde haar en 1 meter 87 viel ik nogal op. Toen ik voor de derde keer een bordeel bezocht maar geen meisje uitkoos, werden ze achterdochtig. Toen zijn we er snel vandoor gegaan."

Wat Hofman vooral verbaast is dat in een land als India, dat geldt als een van de snelst groeiende economieën van Azië, massaal wordt weggekeken als het gaat over kinderprostitutie. "We hebben het hier niet over een derdewereldland in Afrika, hè. Overal in India zie je billboards over hun snel groeiende economie, maar ondertussen worden naar schatting zo'n 1,2 miljoen kinderen uitgebuit in de seksindustrie."

Spuiten & Slikken Op Reis is maandagavond om 20.30 uur te zien bij BNN op NPO3.