Kunst & Media Bewaar

Thrillerschrijver Willem Asman wint Gouden Strop

Winnaar van de Gouden Strop Willem Asman, rechts.
Winnaar van de Gouden Strop Willem Asman, rechts. © Roy Beusker

De BookSpot Gouden Strop voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige thriller is gewonnen door Willem Asman met zijn boek Enter. De schrijver ontvangt een prijs van 20.000 euro.

Volgens de jury schrijft Asman "in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend".

Eerder schreef Asman (1959) de thrillers De Cassandra-paradox, Brittanica, Wondermans eindspel en Koninginnedag.

Asman maakt het bijna onmogelijk om het boek aan de kant te leggen

Jury BookSpot Gouden Strop

Debuutprijs
De BookSpot Schaduwprijs, de prijs van 2.000 euro voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is dit jaar voor Eva Keuris voor Over het spoor. Ze was met haar debuut zowel voor de BookSpot Gouden Strop als Schaduwprijs genomineerd. 

Over het spoor biedt volgens de jury "een stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd. Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z'n stoel".

Nieuwe naamgever
De Gouden Strop werd voor de 32ste keer uitgereikt en draagt sinds dit jaar de toevoeging BookSpot in de naam. BookSpot is de opvolger van de boekenclub ECI en verdubbelde het prijzengeld.

Vorig jaar won Felix Weber de prijs, in 2016 won Esther Verhoeff met Lieve Mama.