Kunst & Media Bewaar

Stripkat Heinz keert tóch nog terug naar het witte doek

Stripkat Heinz keert tóch nog terug naar het witte doek
© Bosbros

De plannen waren er in 2001 al, maar nu lijkt het er dan toch van te komen: Heinz, de stripkat van de Amsterdamse tekenaars Windig en De Jong die ruim twintig jaar in Het Parool te vinden was, komt naar de bioscoop.

Filmproducent BosBros heeft hiervoor onlangs ontwikkelingsbudget gekregen uit een Europees fonds en ook het Nederlands Filmfonds levert een bijdrage. De Amsterdamse productiemaatschappij, bekend van kinder- en familiefilms als Ja Zuster Nee Zuster en Minoes, zet hiermee de eerste stap in het maken van animatiefilms.

In 2011 had BosBros ook al het plan om een verfilming te maken van het stripverhaal, maar dat is onder andere vanwege financiële redenen toen niet gelukt. Volgens Fabienne van Dillen, marketing director bij BosBros, heeft het filmfonds echter meer aandacht gekregen voor animatiefilms, waardoor het productiehuis nu wel de mogelijkheid ziet de film echt te gaan ontwikkelen. 

Absurdistische roadmovie
Op dit moment kan met het eerste geld het script en de animaties verder worden uitgewerkt. Het script wordt geschreven door de in New York wonende scriptschrijver en animatiefilmer Piet Kroon, die onder meer meewerkte aan Shrek 2 en The Iron Giant. Van Dillen noemt het verhaal 'een absurdistische roadmovie door de stad', waarbij Heinz op zoek gaat naar zijn vermiste zoon. Het is volgens haar geen kinderfilm, maar ook bedoeld voor volwassenen. 

Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. BosBros gaat naast Heinz ook aan de slag met de korte animatiefilm Tex en Scootermeisje, gemaakt door animatie-studente Julia Jager.