Kunst & Media Bewaar

Stedelijk Museum vindt tekening van Malevich

Links de ontdekte voorstudie voor Een Engelsman in Moskou; rechts het daadwerkelijke werk.
Links de ontdekte voorstudie voor Een Engelsman in Moskou; rechts het daadwerkelijke werk. © Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk Museum heeft een onbekende tekening van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich ontdekt.

Het Amsterdamse museum, dat de grootste collectie van Malevich buiten Rusland beheert, deed de vondst tijdens een onderzoek naar de Khardzhievcollectie. Dit is een verzameling Russische avant-gardekunst en een kunsthistorische bibliotheek van literatuurwetenschapper Nikolai Khardzhiev, waar het museum zorg voor draagt.

Drie jaar geleden was een groot deel van de collectie te zien tijdens een overzichtstentoonstelling van Malevich.

Het gevonden werk blijkt een tot nu toe onbekende voorstudie te zijn voor het schilderij Een Engelsman in Moskou (1914), een van de topstukken van Malevich in de collectie van het Stedelijk. De tekening is ontdekt tussen de bladen van een door Khardzhiev geschreven boek over de kunstenaar Pavel Fedotov, door Geurt Imanse, voormalig Hoofd Collecties van het Stedelijk en expert op het gebied van de Russische avant-garde. 

De tekening is vanaf 2 juni voor het eerst voor het publiek te zien ter gelegenheid van het Khardzhiev symposium dat op 2 en 3 juni in het Stedelijk gehouden wordt.