NEW YORK - Een eeuw na de dood van Mark Twain komt in New York een tot dusver onbekend manuscript van de schrijver onder de hamer. Het werk met de titel A Family Sketch wordt het hoogtepunt van de veiling, meldde veilinghuis Sotheby's woensdag.

Het manuscript moet zeker 160.000 dollar (circa 120.000 euro) opbrengen. Het 65 pagina's tellende stuk is volgens het veilinghuis ''het missende hoofdstuk'' van zijn autobiografie. De ''zeer intieme'' tekst gaat over Twains jeugd en zijn familie. Het is opgedragen aan zijn favoriete dochter, Susy, die op 24-jarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking.

Tijdens de veiling op 17 juni worden tweehonderd objecten van Twain aangeboden waaronder brieven en foto's. De verwachte opbrengst is rond de een miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro).

Mark Twain werd in 1835 geboren als Samuel Clemens en hij is een van Amerika's meest geliefde schrijvers. Zijn Adventures of Huckleberry Finn en Adventures of Tom Sawyer behoren tot de belangrijkste werken van de Amerikaanse literatuur.

Het was woensdag precies honderd jaar geleden dat Twain op 74-jarige leeftijd overleed. (ANP)