AMSTERDAM - Actrices Ariane Schluter en Sacha Bulthuis zijn genomineerd voor de Theo d'Or, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Dat maakte de Toneeljury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties donderdag bekend.

Schluter is genomineerd voor haar rol van Medea in de gelijknamige toneelvoorstelling van Het Nationale Toneel. Haar vertolking van Medea is menselijk en navolgbaar, stelt de jury. ''Ze is van vlees en bloed, maar verliest zich niet in emotie. Haar personage doet iets heel ergs, maar haar stappen worden toch voor ons begrijpelijk en inzichtelijk. Een beklemmende en indringende prestatie.''

Bulthuis kreeg haar nominatie voor de rol van Vrouw in Ben Ik Al Geboren van toneelgroep De Appel. ''Ze speelt met een fenomenale beheersing en toch alsof ze ter plekke de woorden bedenkt'', aldus de jury. De winnares van de Theo d'Or wordt zondag 13 september bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. (ANP)