Kunst & Media Bewaar

RTV Noord maakt reportage met nepvuurwerkhandelaar

Het illegale vuurwerk Cobra 8.
Het illegale vuurwerk Cobra 8. © ANP

Regionale omroep RTV Noord heeft een reportage over illegaal vuurwerk deels in scène gezet.

In de reportage, die inmiddels offline is gehaald, onderzoekt freelanceverslaggever Rob Mulder of het in Groningen mogelijk is om binnen een middag aan verboden vuurwerk te komen. Hij spreekt af met een handelaar in illegaal mortiervuurwerk, die hem in een donkere ruimte en met vervormde stem twee stuks laat zien: een Shell en een Cobra 8.

Daarna bespreekt Mulder de transactie met een reguliere vuurwerkverkoper, die het krachtig spul noemt. Zijn advies: "Ik zou het niet doen."

Dezelfde trui
Stadsblog Sikkom ontdekte echter een opvallend detail: beide vuurwerkverkopers dragen in het filmpje dezelfde zwarte trui, met in het wit duidelijk een logo van een scooterwinkel op de linkerborst.

Een goede portie nepnieuws, schrijft Sikkom, "omdat de kijker het idee heeft dat 'ie naar een heuse undercoveroperatie van RTV Noord kijkt, met daarin de nodige waarschuwende woorden op basis van het puike onderzoek van Rob."

Gratis vuurwerkpakket
RTV Noord bevestigt dat het om dezelfde persoon gaat, maar is het niet eens met de kwalificatie van nepnieuws - de verslaggever zou wel degelijk binnen een dag in Groningen het illegale zware vuurwerk hebben gekocht. In de videoreportage zouden wel "enorme fouten zijn gemaakt wat betreft de keuze voor de beelden en de manier waarop dat gemonteerd is," vertelt hoofdredacteur Mischa van den Berg in een filmpje op de site. 

Inmiddels is ook aan het licht gekomen dat de verslaggever een vuurwerkpakket à 139 euro gekregen heeft van een vuurwerkhandelaar, in ruil voor reclame. 'Ik dacht dat we alle feiten boven tafel hadden. Nu komt dit er nog bij,' zegt Van den Berg tegen RTV Noord. Hij heeft een extern onderzoek in laten stellen.