Kunst & Media Bewaar

Remco Campert onthult verzetsgedicht op pand Bezige Bij

De op de zijgevel aangebrachte tekst is het middelste gedeelte van dat gedicht.
De op de zijgevel aangebrachte tekst is het middelste gedeelte van dat gedicht. © Charlotte Odijk

Remco Campert heeft donderdagavond om 18.00 uur een deel van zijn verzetsgedicht Iemand stelt een vraag op de zijgevel van het pand van uitgeverij De Bezige Bij onthuld.

Dat gebeurde na de jaarlijkse ledenvergadering van Schrijversvereniging 'De Bezige Bij'.

Iemand stelt een vraag is een driedelig gedicht van Campert uit zijn in 1970 verschenen bundel Betere tijden. De op de zijgevel aangebrachte tekst is het middelste gedeelte van dat gedicht.
 
De geschiedenis van De Bezige Bij, gevestigd aan de Van Miereveldstraat 1 in Amsterdam, en Remco Campert zijn nauw en onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Clandestien
Jan Campert (1902-1943), de vader van Remco Campert (1929), schreef het iconische verzetsgedicht Het Lied der Achttien Dooden. Het was de eerste uitgave van de verzetsuitgeverij De Bezige Bij. Oprichter Geert Lubberhuizen maakte een rijmprent van dit gedicht dat ten bate van de verzetsactiviteiten clandestien werd verkocht en verspreid.

Na de oorlog, in 1947, bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan de uitgeverij, die inmiddels zetelde in de Van Miereveldstraat te Amsterdam. Zij sprak de 17-jarige Remco Campert aan, die toen net zijn eerste gedichten had gepubliceerd, met de woorden: "Zo, dus u gaat in de voetsporen van uw vader treden?" Waarop Campert, denkend aan de vroegtijdige dood van zijn vader, antwoordde: "Ik hoop het niet, mevrouw."

Zijn eerste bundel
In 1952 publiceerde Remco Campert zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, getiteld Een standbeeld opwinden. Nu, inmiddels 65 jaar later, op zijn 87ste, is hij na vele boeken en literaire onderscheidingen, tot op de dag van vandaag een actief publicerend auteur en dichter.

Francien Schuursma, uitgever van De Bezige Bij: 'Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van een wereldrecord, en dat er niet eerder in de geschiedenis zo'n langdurige, actieve en trouwe relatie tussen een auteur en een uitgeverij heeft bestaan. Het pand van De Bezige Bij is doordesemd met de bijzondere verzetsgeschiedenis van de uitgeverij.'

'Bij binnenkomst valt het oog meteen op het grote plakkaat van Het Lied der Achttien Dooden, dat Remco jaren geleden al onthulde. We vinden het mooi om de ontstaansgeschiedenis van onze uitgeverij en de uitzonderlijke en dierbare verbintenis met Remco Campert nu ook aan de buitenkant van ons pand te tonen met dichtregels van zijn hand.'

Iemand stelt een vraag

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden
 
zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in z'n kop krijgt
 
zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud
 
zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die de sigaret aansteekt
 
zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem
 
jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
 
en dan die vraag aan een ander stellen.