Kunst & Media Bewaar

Raad voor Journalistiek: bericht Brandt Corstius kon door beugel

Brandt Corstius deed zijn verhaal toen er veel loskwam in het kader van #MeToo, over ongepast seksueel gedrag.
Brandt Corstius deed zijn verhaal toen er veel loskwam in het kader van #MeToo, over ongepast seksueel gedrag. © ANP

Dagblad Trouw is niet in de fout gegaan met het verhaal waarin presentator Jelle Brandt Corstius zegt dat hij seksueel is misbruikt.

De krant hoefde degene die dat zou hebben gedaan, een oud-collega, niet te benaderen voor een reactie. Zijn naam werd niet genoemd en uit het verhaal kon ook niet worden afgeleid dat het om hem ging.

Trouw publiceerde het verhaal eind oktober. De man die Brandt Corstius zou hebben misbruikt, producent Gijs van Dam, stapte daarop naar de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelt nu echter dat Trouw zorgvuldig genoeg was.

Voorzichtiger
Wel vindt de Raad dat de krant iets voorzichtiger had moeten zijn in het begin van het verhaal. Daarin staat de zin: "Ook journalist Jelle Brandt Corstius is slachtoffer." Daarmee presenteert de krant zijn bewering als een vaststaand feit.

Brandt Corstius deed zijn verhaal toen er veel loskwam in het kader van #MeToo, over ongepast seksueel gedrag. Hij werkte in 2002 met Van Dam in de redactie van het programma Barend en Van Dorp.

Gijs van Dam ziet de uitspraak als een overwinning, omdat de Raad vindt dat Trouw de bewering van Brandt Corstius niet als een vaststaand feit had mogen presenteren. "Ik herhaal het nog maar een keer, ik ben onschuldig. En toch zijn mijn eer en goede naam voor altijd onherstelbaar beschadigd. Sowieso door Jelle Brandt Corstius," laat hij in een reactie weten.

#MeToo

De internationale aandacht voor ongewenst gedrag door de #MeToo-discussie, leidt ook binnen de gemeente Amsterdam tot meer meldingen van ongewenst seksueel gedrag.