Kunst & Media Bewaar

Prijs voor boek over Ed van der Elsken

Filmmaker en fotograaf Ed van der Elsken in 1976
Filmmaker en fotograaf Ed van der Elsken in 1976 © ANP

De Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar gaat dit jaar naar schrijfster Joyce Roodnat. Zij schreef 'Hee... Zie Je Dat?!' een boek over de films van Ed van der Elsken

Hee... Zie Je Dat?! bestaat behalve de essays van Roodnat uit drie dvd's met ruim negen uur aan documentaire- en film­materiaal - van het olijke introductiefilmpje dat Van der Elsken maakte bij de wereldreis met zijn vrouw Gerda (Zie De Wereld, 1959) tot zijn ontroerende zwanenzang Bye (1990).

Het is de tweede maal dat Roodnat de prijs krijgt. Eerder won zij de award voor een aantal stukken over Europese films.

Een eervolle vermelding kende de jury toe aan het onlinemagazine Plot, over scenarioschrijven. De publicatie,die maandelijks verschijnt, heeft volgens de jury "zeer veel potentie en is nog volop in ontwikkeling."

De jury heeft "bewondering voor de getoonde ambitie: de teksten geven een verdieping bij de actualiteit van de Nederlandse filmcultuur in de breedste zin."

Flodder
Andere genomineerden waren dit jaar regisseur Dick Maas (Flodder, Amsterdamned), die het succesvolle autobiografische boek Buurman wat doet u nu? schreef, en historicus Hans Schoots, die een boek schreef over het conflict tussen regisseur Joris Ivens en de Nederlandse staat.

De Louis Hartlooper Prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. Eerder ging de onderscheiding onder meer naar biografieën over regisseurs Wim Verstappen en Louis van Gasteren.