Authentieke Nederpunk uit de periode van 1977 tot -pak hem beet- 1987 is vrijwel onvindbaar. De originele platen gaan op veilingsites voor astronomische bedragen van de hand, en de paar heruitgaves op cd die het levenslicht hebben gezien, zijn al even moeilijk te krijgen.

De gemiddelde muziekliefhebber hoeft er niet héél rouwig om te zijn, want veel meesterwerken zaten er niet tussen. Daar staat een klein aantal platen tegenover dat het verdient gered te worden uit het moeras van de in eigen beheer uitgebrachte opnamen. Veel, vet, goor en duur, het albumdebuut van de Amsterdamse punkpopband Frites Modern is er daar één van. Het was dan ook goed nieuws toen bleek dat opper-Frites Arjan Boonacker, al jaren werkzaam voor de popmultinational EMI, zijn kennis van de muziekindustrie heeft benut om bijna 25 jaar na dato Veel, vet, goor en duur opnieuw uit te brengen, ditmaal als download.

De volledig in het Nederlands gezongen punkplaat is in die kwart eeuw nauwelijks verouderd. Muzikaal is de stap van Frites Modern naar bijvoorbeeld Green Day een piepkleine. En hoewel de download van vinyl gemasterd lijkt (er zijn enkele tikjes hoorbaar) is de geluidskwaliteit meer dan acceptabel. Energiek, urgent en opzwepend: VVG&D is één van de leukste Nederlandstalige platen aller tijden. (JERRY GOOSSENS)

www.fritesmodern.nl