Kunst & Media Bewaar

Politieke navolging over taalbewustzijn in musea

Dit type wandplaten voor het onderwijs was een eeuw geleden heel gewoon en blijft in de archieven maar op exposities krijgen de afbeeldingen andere beschrijvingen
Dit type wandplaten voor het onderwijs was een eeuw geleden heel gewoon en blijft in de archieven maar op exposities krijgen de afbeeldingen andere beschrijvingen © Collectie Tropenmuseum

Het Tropenmuseum kwam eerder dit jaar met alternatieven voor beladen termen als eskimo, inlander, pygmee en hottentot. De gemeenteraad spreekt komende week over de invoering van de woordenlijst in Amsterdamse musea.

Dat woorden ertoe doen, ook in een museum, bleek bijvoorbeeld in 2015, toen het Rijksmuseum bekendmaakte de collectie te hebben nageplozen op het gebruik van verouderde etnische termen als neger, inlander en hottentot. De aanpassingen leidden tot instemming, maar ook tot een storm van protest tegen wat door de critici werd gezien als een politiek correcte poetsbeurt.

Hetzelfde verwijt trof het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) toen het eerder dit jaar onder de naam Words Matter een woordenlijst presenteerde met alternatieven voor de beladen termen.