Kunst & Media Bewaar

Peter Buwalda stelt eerste deel trilogie uit

Peter Buwalda
Peter Buwalda © ANP

Otmars Zonen, de nieuwe roman van Peter Buwalda die op 25 september zou verschijnen, is uitgesteld.

Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij donderdag laten weten. Otmars Zonen is het eerste deel van een trilogie. De andere delen, De jaknikker en Hysteria siberiana zouden telkens twee jaar na elkaar verschijnen, op 25 september 2020 en op 25 september 2022.

Buwalda heeft meer tijd nodig om het eerste deel van het 'complexe werk' te voltooien en de puntjes op de 'i' te zetten. Wanneer Otmars Zonen wel zal verschijnen, is niet bekend gemaakt. Er is, nadat Buwalda (46) in 2010 stormachtig debuteerde met het vuistdikke Bonita Avenue, reikhalzend uitgekeken naar zijn tweede roman.

Tegenbeeld
In de trilogie onderzoekt Buwalda de voetangels van familiebanden, van seksualiteit, van ambitie, en wat het betekent om dit alles te ontberen.

Peter Buwalda's debuut Bonita Avenue werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen

Otmars Zonen vertelt het verhaal van de jonge Shellemployé Ludwig Smit, die steeds dichter op de huid kruipt van zijn vader, Johan Tromp. Deze man is 32 jaar lang de grote onbekende in Ludwigs leven geweest - tot ze tot elkaar veroordeeld raken op Sakhalin. Op dit Siberische eiland begint Johan Tromps carrière in de oliebusiness te wankelen wanneer een onderzoeksjournaliste hem het deksel komt overhandigen van een beerput.

Tromp - hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, in alles het tegenbeeld van zijn zoon - schat zijn twee bezoekers totaal verkeerd in.

Peter Buwalda's debuut Bonita Avenue werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan hij er vijf won. De roman voerde de bestsellerlijsten aan, verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd wereldwijd vertaald en geprezen. Naast Bonita Avenue verschenen van Buwalda vier bundels met zijn columns uit de Volkskrant.