Kunst & Media Bewaar

Oliver Stone toonde zich niet onder de indruk van Poetin

The Putin Interviews
The Putin Interviews © National Geographic

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The Putin Interviews.

De geschiedenis is een schatkamer van verhalen. Toch lijkt de zender National Geographic een sterke voorkeur te hebben voor de verschrikkingen van het Derde Rijk, zoals Discovery gebukt gaat onder een dwangmatige belangstelling voor de witte haai en zijn eetpatroon.

Zou dat de uitkomst van een marktonderzoek zijn geweest? Wat wij graag zien? Doe maar iets met Hitler en haaien.

Een bijzonder uitstapje - of misschien ook wel niet - ­waren The Putin Interviews, waarvan het vierde en laatste deel woensdag op National Geographic te zien was.

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone kreeg toestemming voor een zeldzaam, urenlang interview met de Russische president, zoals hij eerder met zijn camera ook toegang kreeg tot de Cubaanse comandante Fidel Castro.

Stone kreeg het verwijt dat hij zijn gesprekspartner wel erg veel ruimte gaf om zijn gekleurde verhaal te doen

Het is natuurlijk geen toeval dat juist deze mannen hun agenda leegruimen voor Stone.

De regisseur staat bekend als een enthousiaste criticaster van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten, en haalt zijn neus niet op voor een complottheorie of twee.

Ook The Putin Interviews leverden Stone uit neutrale hoek het verwijt op dat hij zijn gesprekspartner wel erg veel ruimte gaf om zijn gekleurde verhaal te doen.

Toch leverde de ontmoeting fascinerende televisie op. Stone toonde zich in elk geval niet onder de indruk van Poetin, en vroeg wel degelijk door over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Volgens ­Stone zijn de grootmachten verwikkeld in een cyber­oorlog, die overigens door Amerika zou zijn begonnen.

Poetin zei de hackers niet te kennen, maar sloot niet uit dat ze uit Rusland komen. Maar Zuid-Amerika kan ook, zei hij er nog bij, met steeds weer die glimlach.

"U lijkt een vos die net uit het kippenhok komt," zei Stone grappend. Poetin haalde zijn schouders op: "Er waren geen kippen."

Reageren? hanlips@parool.nl