Kunst & Media Bewaar

NSA registreert wereldwijd locatiegegevens via telefoons

NSA registreert wereldwijd locatiegegevens via telefoons
© ANP

De Amerikaanse geheime dienst NSA houdt wereldwijd de bewegingen van gebruikers van mobiele telefoons bij. Dagelijks registreert de dienst bijna 5 miljard keer waar telefoons zich bevinden. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag gemeld op basis van gesprekken en geheime documenten die zijn gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Door de locatiegegevens te registeren kan de NSA de bewegingen van mensen achterhalen en zelfs onderlinge relaties in kaart brengen. De geheime dienst verzamelt gegevens van op zijn minst honderden miljoenen apparaten.

De NSA verzamelt de informatie door de kabels af te tappen die de wereldwijde mobiele telefoonnetwerken met elkaar verbinden. De schaal en gevolgen voor de privacy van het verzamelen en analyseren van de locatiegegevens zijn volgens The Washington Post mogelijk groter dan van alle andere NSA-programma's waarover sinds juni onthullingen zijn gedaan.

Volgens NSA-functionarissen waar de krant mee heeft gesproken is het programma niet op Amerikaanse burgers gericht maar strikt voor 'buitenlandse doelwitten'. De NSA kan zo bijvoorbeeld zien wie het pad kruist van een al bekende terreurverdachte en zelf misschien ook een verdachte is. Dat gebeurt met een programma dat CO-TRAVELER heet.