Kunst & Media Bewaar

Notabelen uit Weesp verhoogden aanzien met zwarte bedienden

Amone Sophia Frederike gravin van Limpurg-Sontheim - echtgenote van de Weesper notabele Bertrand Philips graaf van Gronsveld-Diepenbroick-Impel - met bediende geportretteerd rond 1740
Amone Sophia Frederike gravin van Limpurg-Sontheim - echtgenote van de Weesper notabele Bertrand Philips graaf van Gronsveld-Diepenbroick-Impel - met bediende geportretteerd rond 1740 © Sanne Zurne

Weesper notabelen hadden in de achttiende eeuw soms Afrikaanse bedienden. Het werkte status­verhogend. Museum Weesp heeft er een tentoonstelling aan gewijd.

Ooit werd in Weesp het eerste porselein van Nederland gemaakt. Lang duurde het niet - de fabriek waar het gebeurde bestond slechts tien jaar - maar het leverde veel later wel een eigen ruimte in Museum Weesp op. Daar hangt ook een rond 1740 geschilderd portret van de Duitse moeder van de fabrikant, Bertrand Philips graaf van Gronsveld-Diepenbroick-Impel.

Aanvankelijk valt het nauwelijks op, maar naast de adellijke dame staat nog iemand. Een donkere jongeman, voor in de twintig zo te zien, onmiskenbaar Afrikaans.