Kunst & Media Bewaar

Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Dick Bruna
Dick Bruna © ANP

Schrijver Dick Bruna is donderdagavond op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Utrecht.

Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de Amsterdamse uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bruna overleed thuis in zijn slaap. Hij laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.

Uitgever Kerkhof laat in een reactie weten dat zij het een eer vindt "om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken'' met het werk van Bruna.

Kerkhof: "Het is een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan veertig jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen twintig jaar zo intensief te hebben samengewerkt.''

Nijntje
Dick Bruna maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. De opvallende vierkante Nijntje-boekjes pasten volgens Bruna goed in kinderhandjes.

De bekendheid van Nijntje beperkte zich niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam 'Nijntje de film' uit.

De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair. Zijn stijl sloot perfect aan bij de heersende voorkeur voor minimalisme, aldus Kerkhof.

Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte noemt Bruna vrijdag "een groto man en een groot kunstenaar" en zijn verscheiden "heel triest''.

Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is "absoluut'' Nederlands cultuurgoed, aldus Rutte. Dat zijn "natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur''. "Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.''

Rutte verhaalde van een bezoek aan Japan, "waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip''.

De premier memoreerde ook dat Bruna in zijn werk "kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan'' bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. "Dat is heel bijzonder.''

Utrecht
Utrecht gaat Dick Bruna "enorm missen''. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen in een reactie op het overlijden van de tekenaar, die nauw verbonden was aan zijn stad.

"Heel veel kinderen, van over de hele wereld, zijn grootgebracht met onze Nijntje en de rest van de familie pluis. Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd, hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend. Utrecht verliest een groot ambassadeur'', laat Van Zanen weten.

Marco Grob, zakelijk directeur van het Utrechtse Centraal Museun en nijntje museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. Maar zijn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn, aldus Grob.

"Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers. De collectie van Dick Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft is dan ook van grote waarde voor het museum. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.''