Kunst & Media Bewaar

Nieuwjaarsconcert: weer een optimistisch stemmend feestje

Ballonnen in de Grote Zaal van het Concert­gebouw; dat kan alleen maar het Nieuwjaars­concert van het Nederlands Blazers Ensemble zijn. Thema was ditmaal de kwets­baar­heid van de aarde
Ballonnen in de Grote Zaal van het Concert­gebouw; dat kan alleen maar het Nieuwjaars­concert van het Nederlands Blazers Ensemble zijn. Thema was ditmaal de kwets­baar­heid van de aarde © NBE

Mahlers Der Einsame in Herbst was maandag de rode draad van het nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw. Of dat een gelukkige keuze was, valt te bediscussiëren.

De aarde is rond, klein, schitterend en kwetsbaar. Vraag het aan de astronaut André Kuipers, of anders aan de dames en heren van het Nederlands Blazers Ensemble, die dit keer bij hun Nieuwjaarsconcert de vraag stelden of de mens zich van die kwetsbaarheid wel voldoende bewust is.

Het was dus een fraai staaltje van poëtische rechtvaardigheid dat het computerprogramma, dat in de Grote Zaal van het Concertgebouw voor een prachtige projectie van de aardbol moest zorgen tegen een letterlijk schitterende achtergrond van het firmament vol sterren, het begaf.