Kunst & Media Bewaar

Mooiste regel uit Nederlands lied komt uit Laat Me van Ramses Shaffy

Ramses Shaffy.
Ramses Shaffy. © ANP Kippa

'Ik ken de kroegen, kathedralen, van Amsterdam tot aan Maastricht / Toch zal ik elke dag verdwalen, dat houdt de zaak in evenwicht.' Deze regel uit Laat Me van Ramses Shaffy is volgens kenners de mooiste regel uit een Nederlands lied.

Ramses Shaffy - Laat Me

Ik ben misschien te laat geboren,
of in een land met ander licht.
Ik voel me altijd wat verloren,
al toont de spiegel mijn gezicht.
Ik ken de kroegen, kathedralen,
van Amsterdam tot aan Maastricht.
Toch zal ik elke dag verdwalen,
dat houd de zaak in evenwicht.


Laat me, laat me
Laat me m'n eigen gang maar gaan.
Laat me, laat me,
Ik heb het altijd zo gedaan.

In totaal 29 kenners, waaronder cabaretière Claudia de Breij, singer-songwriter Lucky Fonz III en popjournalist Leon Verdonschot, stuurden in opdracht van de VARAgids hun favoriete tekstregel in. Vervolgens beoordeelden zij elkaars inzendingen.

De winnende tekst is in 1978 voor Shaffy geschreven door Herman Pieter de Boer en is een vertaling van Ma Dernière Volonté (Vivre) van de Franse zanger Serge Reggiani. 'Ik kan me bijna niet voorstellen dat de oorspronkelijke Franse tekst beter was', aldus singer-songwriter Lucky Fonz III over de regel uit Laat Me. 

De regel is ingestuurd door de Amsterdamse Voice-finalist Sjors van der Panne. 'Zolang er evenwicht is tussen zoeken en vinden, weten en gissen, is het goed', schrijft hij in zijn toelichting.

Op de tweede plek eindigde 'Dood ben ik pas als jij me bent vergeten' uit Testament van Bram Vermeulen en 'Mens durf te leven', een tekst van Dirk Witte, ook vertolkt door Shaffy. De dertig mooiste tekstregels uit Nederlandstalige liedjes staan in de VARAgids van deze week.