Kunst & Media Bewaar

Menno Bentveld ging steeds zorgelijker kijken in Ik, plastic

Ik, plastic
Ik, plastic © NPO 2

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ik, plastic.

Voor de eerste aflevering van Ik, plastic, zijn vierdelige reportageserie over onze plasticverslaving, reisde presentator Menno Bentveld af naar Freeport, Texas. Dat plaatsje was er zonder plastic niet eens geweest: Dow Chemical is er de grootste werkgever en die brengt meer geld binnen voor zaken als infrastructuur dan de gemeentebelastingen.

Dat laatste beweerde de burgemeester van Freeport, Troy Brimage, een godvruchtig man die vooral financiële zekerheid zag als hij naar de fabrieken keek. Dat plastic overal is, vond hij ook al positief: "Ik denk in banen, ook als ik rondslingerend plastic zie dat moet worden opgeruimd."

Dat typisch Amerikaanse positivisme waarbij problemen geen problemen heten maar 'uitdagingen': Bentveld ging er steeds zorgelijker van kijken.

Bentveld zat wat ongemakkelijk tussen een groepje vrouwen die vanwege zero waste tips over plasticvrije tampons en maandverband uitwisselden

Gelukkig vond hij ook tegengeluiden, zoals Melanie Oldham van de Bezorgde Burgers van Freeport, die als ziekenverzorgster opvallend veel kankergevallen tegenkomt. De plasticgelovigen nemen haar als 'boomknuffelaar' niet serieus.

Bentveld schoof aan bij een groepje vrouwen die vanwege zero waste tips over plasticvrije tampons en maandverband uitwisselden. Daar zat hij wat ongemakkelijk tussen.

Het bizarst was zijn ontmoeting met de filosofisch ingestelde ondernemer Rand Blair, een in het wit gehulde cowboy met indiaanse roots en een staartje op zijn achterhoofd die uit een Coen Brothersfilm leek weggelopen.

"Is de mens meer lichaam of meer geest?" was zijn openingsvraag aan Menno, om vervolgens zelf het antwoord te geven: "Meer geest dan lichaam." Hij zag plastic ook niet als plastic, maar als olie en was van plan weer olie van plastic te gaan maken.

Hoezo zero waste? "Iedereen wil een stuk van de taart, dus moeten we een grotere taart bakken."

Bentveld begon nog zorgelijker te kijken en Lips voelde met hem mee.

Reageren? hanlips@parool.nl