Kunst & Media Bewaar

Lowlands: Van Gelder mag een biertje en weg wanneer hij wil

Dat hij bij ons wil langskomen, terwijl alles nog zo vers is, getuigt van een grote sportiviteit en humor.
Dat hij bij ons wil langskomen, terwijl alles nog zo vers is, getuigt van een grote sportiviteit en humor. © ANP

Zondag hangt Yuri van Gelder alsnog in de ringen, op Lowlands. Een biertje na afloop is oké, zegt woordvoerder Bente Bollmann (37).

Veelgehoorde vraag op Facebook: was de Heinekentent niet toepasselijker geweest?
"De Alpha is geschikt, want die tent is hoger en groter en het hoofdpodium dat Yuri verdient. Hij zal zondagmiddag de ringenoefening doen die hij heeft voorbereid voor de Olympische Spelen, ongeveer een kwartier."

Wat ons betreft heeft hij die gouden plak al binnen

Was zijn komst geen organisatorisch drama, zo vlak voor het festival?
"Nee hoor. Hij is vóór de reguliere programmering geplakt, dus we hoefden niet met acts te schuiven. De ringen worden geïnstalleerd door zijn technische team. Natuurlijk komt er wat werk bij kijken, maar vergeleken met wat headliners meenemen aan apparatuur is dit een logistieke peulenschil."

Hoe zit het met de alcohol- en uitgaansvoorschriften?
"Die zijn er niet; we blijven een festival. Yuri mag gewoon van het terrein af, en als hij een biertje wil drinken is dat ook prima."

Met een medaille na afloop?
"Wat ons betreft heeft hij die gouden plak al binnen. We kunnen er lacherig over doen, maar voor hem blijft de uitsluiting van de Olympische Spelen natuurlijk een persoonlijk drama; hij heeft hier jaren voor getraind. Dat hij bij ons wil langskomen, terwijl alles nog zo vers is, getuigt van een grote sportiviteit en humor."

Gaat zijn act de kaartverkoop nog opstuwen, verwacht u?
"Dat niet, maar zijn komst levert wel een hoop media-aandacht op. Onze Twitter en Facebook ontploften na de bekendmaking; iedereen heeft er een mening over. Meestal positieve reacties hoor, al zijn er ook altijd een paar mensen die wat te zeuren hebben. Maar Yuri heeft een hoge gunfactor, dat scheelt."