Kunst & Media Bewaar

Literatuurwetenschapper Mieke Bal geridderd

Mieke Bal in 1993
Mieke Bal in 1993 © ANP

Literatuurwetenschapper en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Mieke Bal is vrijdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bal kreeg haar onderscheiding door wethouder Simone Kukenheim uitgereikt tijdens een symposium in het Stedelijk Museum als eerbetoon aan haar verdiensten.

Als emeritus hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap en Vrouwenstudies letteren is Mieke Bal verbonden aan de UvA. Met haar Franstalige proefschrift 'Narratologie' verwierf zij in de jaren zeventig academisch aanzien. Hiermee bracht zij een omwenteling in de literatuurwetenschap teweeg. Ook schreef ze een trilogie over de Bijbel vanuit een feministisch perspectief.

Videokunstenaar
Naast haar academische prestaties maakte Bal als videokunstenaar drie films, 18 documentaires en 26 installaties die op veel plekken in de wereld zijn vertoond.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten.