live

Terugkijken: Dit was Lowlands 2017

Popfestival Lowlands vierde dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Sinds 1993 heeft A Campingflight to Lowlands Paradise plaats op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Drugsboetes

  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit jaar bijna 30.000 euro aan boetes uitgedeeld voor drugsbezit op Lowlands. De beboete festivalgangers hadden meer drugs op zak dan was toegestaan.

  In totaal behandelde het OM ter plekke 85 strafzaken, vorig jaar waren dat er 62, aldus het OM. In totaal werd tijdens Lowlands 250 uur aan werkstraf opgelegd. Een van de verdachten was minderjarig en is daarom doorverwezen naar bureau Halt.

 2. Uren in de rij

  Festivalgangers die Lowlands willen verlaten, staan al uren in de file. Het loopt helemaal vast op het parkeerterrein en op de omliggende wegen, aldus de VerkeersInformatieDienst. De organisatie zegt dat de wachttijd tot uren kan oplopen.

  "Dat is ieder jaar zo. In korte tijd gaan 18.000 auto's weg via een eenbaansweg. Als je voor of na die piek zit, gaat het prima. We krijgen vaak de vraag of we niet meer verkeersregelaars in kunnen zetten, maar dat heeft geen zin. Er is niets te regelen, je moet gewoon wachten tot het verkeer voor je gaat rijden."

  Op de N306 (Spijkweg) staat het verkeer in beide richtingen vast, maar er is weer wat beweging in de rij. Bij elkaar opgeteld waren de files rond 15.45 uur nog goed voor een lengte van 5 kilometer. Op het hoogtepunt was dat bijna 10 kilometer.

 3. Lowlands in 6 hoogtepunten

  Een muzikaal fraai uitgebalanceerd Lowlands op een nieuw ingericht festivalterrein: Lowlands 2017 was een editie om te onthouden. Dit waren 6 hoogtepunten van Het Parool: Dance, hiphop en hemelste stemmen.

 4. Slotdag

  De hoogtepunten van de derde en laatste festivaldag op Lowlands: het ontregelende cabaret van Stefano Keizers waar niemand lacht en de gedroomde headliner Mumford & Sons. Lees hier verder.

 5. "Uitzinnig, uitbundig en vrolijk." Zo omschrijft festivaldirecteur Eric van Eerdenburg de 25ste Lowlands. De jubileumeditie van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen is volgens Van Eerdenburg zonder meer feestelijk verlopen.

  Om het evenement de komende kwart eeuw in te loodsen, werden dit jaar een aantal aanpassingen aan het terrein doorgevoerd. Zo zijn de bekende tenten Alpha en Bravo, de grootsten van de in totaal tien tenten op het terrein, vervangen voor moderne overkappingen.

  "Voordat we begonnen was ik best zenuwachtig over of alles op zijn plek zou vallen en zou uitpakken zoals wij het voor ogen hadden", vertelt Van Eerdenburg. "Of het publiek net zo enthousiast zou zijn over de aanpassingen als wij. Maar in de loop van zaterdag had ik zoveel positieve verhalen en reacties gehoord dat ik die zenuwen kon loslaten. Mensen vinden het geluid en het zicht in de nieuwe tenten fantastisch en heel innovatief."

  De nieuwe Alpha pakte zelfs nog iets beter uit dan voorzien. "Vooraf bereken je alle zichtlijnen met computermodellen en wisten we dat de tent een grotere capaciteit had dan de vorige. Maar de afgelopen dagen is gebleken dat buiten de tent nog meer mensen dan gedacht de shows op het podium in de Alpha kunnen volgen. Dat is een positieve meevaller."

 6. Lowlands gaat door met klassieke act

  Duizenden Lowlanders verzamelden zich aan het begin van de middag met een kopje koffie of voorzichtig eerste biertje in de Alpha voor een uurtje klassieke muziek. Het festival programmeert ieder jaar een klassieke act in Biddinghuizen en dit jaar is de eer aan het Noord Nederlands Orkest.

  Dirigent Antony Hermus en het vijftigkoppig orkest lieten de festivalgangers genieten van een aantal bombastische klassiekers, waaronder Nacht op de kale berg van Moessorgski. Hermus stond zondag voor de derde keer op de bok op het driedaagse muziekfestival en genoot zichtbaar van het enthousiasme van de festivalgangers die na elk stuk in uitbundig klappen en joelen uitbarstten.

 7. Laatste dag 25e Lowlands

  Met een uurtje yoga in de India begint de 25e editie van Lowlands zondag om 10.30 uur aan zijn laatste etmaal. Hurray for the Riff Raff trapt tegen het middaguur het muziekprogramma van de derde festivaldag af.

  Op het programma staan verder onder anderen het Noord Nederlands Orkest, Cypress Hill, Flume en verrassingsact #W?TF!. Mumford & Sons sluit in de Alpha de jubileumeditie van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen af.

  Daarna kunnen de 55.000 festivalgangers nog tot vroeg in de ochtend dansen, naar het theater of de film. Maandag om 12.00 uur moeten alle Lowlanders het terrein en de campings hebben verlaten.

 8. Vuurwerk en confetti sluiten tweede dag

  Met flink wat muzikaal en visueel vertoon sloot Editors zaterdagavond het liveprogramma van de tweede dag van Lowlands af. Vuurwerk, confetti en bijna anderhalf uur aan hits kreeg het publiek in de enorme Alpha-tent over zich uitgestrooid.

  Editors bracht een bombastische rockshow naar Biddinghuizen. Frontman Tom Smith nam de moeite de tienduizenden Lowlanders in en buiten de tent veelvuldig in het Nederlands te bedanken. Ook feliciteerde hij het festival met zijn 25-jarig jubileum dat het dit weekend viert. Zowel in de tent als buiten in de regen ging het publiek vol overgave mee in het enthousiasme van de Britten.

  Lees ook: Dag twee op Lowlands: 'Lize Spit is een luie trut'