Kunst & Media Bewaar

Kunstschilder Lucian Freud (88) overleden

Het schilderij 'After Cezanne' van Freud.
Het schilderij 'After Cezanne' van Freud. © EPA

De Britse kunstenaar Lucian Freud is in de nacht van woensdag op donderdag overleden in zijn huis in Londen. Freud werd 88 jaar. Dat meldden Britse media vandaag.

Freud, geboren in 1922 in Berlijn als zoon van de architect Ernst Freud, is vooral bekend van zijn werken met naakten. Hij was een kleinzoon van de beroemde Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud.

Het Joodse gezin waarin Freud opgroeide, vluchtte in 1933 naar Engeland om de nazi's te ontlopen. Daar kreeg hij uiteindelijk de Britse nationaliteit. Freud volgde de kunstopleiding aan de East Anglian School.

Zijn teken- en schildertalent werd al vroeg herkend. Freud had op zijn 21ste zijn eerste solotentoonstelling. De schilderijen die hij in de jaren 50 maakte van zijn eerste vrouw Kitty vormden de basis voor zijn latere stijl.

Zijn werk is erg gewild, in 2008 werd het schilderij 'Benefits Supervisor Sleeping' uit 1995, van een slapende naakte vrouw op een bank op een veiling verkocht voor ruim 23 miljoen euro.

Zijn New Yorkse galeriehouder, William Acquavella, maakte bekend dat de schilder overleed aan een ziekte. Meer details werden niet bekend gemaakt. Acquavella noemde Freud 'een van de grote schilders van de twintigste eeuw'. 'Hij leefde om te schilderen, en schilderde tot de dag dat hij overleed, ver verwijderd van het lawaai van alledag', zo tekende de BBC op.