Kunst & Media Bewaar

Kunstenaar Rob Scholte is eigen museum uitgezet

Rob Scholte in zijn museum in Den Helder.
Rob Scholte in zijn museum in Den Helder. © Dingena Mol

Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte is dinsdagmiddag zijn pand in Den Helder uitgezet. Hij moest per direct het voormalige postkantoor verlaten.

De ontruiming van het pand is meteen begonnen. De deurwaarder verwacht vier dagen nodig te hebben om het pand helemaal leeg te krijgen.

Toen de politie een toegangsdeur tot het museum opende trof ze daar een aantal mensen aan, onder wie een 64-jarige Amsterdammer. De politie liet alle aanwezigen weten dat ze moesten vertrekken.

De Amsterdammer was het daar klaarblijkelijk niet mee eens, want hij schopte een politieagente hard tegen een been. De man is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Sloten vervangen
Even leek het erop dat de politie ook Rob Scholte zou meenemen, maar de kunstenaar is uiteindelijk niet gearresteerd. Nadat hij het pand had verlaten, mocht zijn vrouw nog een half uur naar binnen om persoonlijke spullen te halen. De sloten van het pand worden vervangen.

Scholte noemt het schandalig dat er ontruimd wordt en de gemeente niet de uitkomst van de lopende bodemprocedure heeft afgewacht. De burgemeester van Den Helder wil geen reactie geven op het besluit.

Bruikleen
De kunstenaar weet al sinds juni vorig jaar officieel dat hij het pand moet verlaten, stelt de gemeente. Dit is vorige maand nogmaals door de rechter bevestigd.

Scholte moest uiterlijk afgelopen vrijdag vertrekken uit het pand, dat hij in bruikleen had van de gemeente. De kunstenaar vestigde er een museum en atelier in en woonde er ook met zijn gezin.

De gemeente Den Helder wil het pand verkopen. Twee jaar geleden wilde de gemeenteraad het aan Scholte verkopen, maar daar ging het college van burgemeester en wethouders niet in mee. De partijen liggen sindsdien met elkaar in de clinch.

Ondanks de uitspraak hield Scholte zijn museum dit weekend gewoon open. In een eerder interview antwoordde hij op de vraag 'Als de gemeente toch overgaat toch ontruiming?': "Dan ga ik me verzetten."