Kunst & Media Bewaar

Jong Amsterdam: beeldend kunstenaar Vere van Hal

Vere van Hal
Vere van Hal © Hans van Hal

Martijn Nekoui begeeft zich onder creatieve talenten in Amsterdam. Elke week tipt hij een aanstormend kunstenaar. Deze week: Vere van Hal.

Vere van Hal (25) studeerde officieel af als modeontwerpster aan de Kunstacademie in Amsterdam, maar ziet zichzelf niet als fashion designer eindigen. "Ik zie mezelf meer als beeldend kunstenaar, met één voet in de modewereld."

Tijdens haar opleiding zocht Vere constant naar ­andere disciplines naast mode om zichzelf te kunnen prikkelen en ontwikkelen. Zo had ze een bijbaantje in een bioscoop, werkte als floormanager bij een theater en gaf workshops in een museum. "Ik vind de ruimtelijkheid binnen mode heel interessant; het werkt heel duidelijk van 2D naar 3D."

Het lichaam an sich - als volume, niet als persoon of identiteit - is voor Vere altijd een belangrijk uitgangspunt gebleven. Tijdens haar afstuderen zocht ze verbindingen tussen lichaam en kleding. Zo ­ondervond ze dat mensen waarde hechten aan kledingstukken, zonder naar de prijs te kijken.

De Balie toont als eerste in Amsterdam de documentaire We Margiela en vroeg Vere het voorprogramma te verzorgen. Ze ondervroeg mensen naar hun link met designer Martin Margiela. "Deze persoonlijke ervaringen tezamen vormen een soundtrack. Het is niet echt in woorden te vatten, je moet het komen beluisteren."

We Margiela, film + modeshow
29 oktober, De Balie, 20.00 uur