Kunst & Media Bewaar

Jett Rebel en Georgina Verbaan in anti-Piet-campagne

Jett Rebel en Georgina Verbaan in anti-Piet-campagne
© ANP

Georgina Verbaan, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi zijn zes van de tweehonderd Nederlanders die woensdag een grote campagne tegen Zwarte Piet lanceren.

Zij hebben zich door fotograaf Jasper Abels laten portretteren met een T-shirt met daarop de tekst Zwarte Piet is racisme.

De tweehonderd man, vooral afkomstig uit de creatieve industrie, wil hiermee een statement maken tegen de racistische uitingen van pro-Piet-activisten van de afgelopen weken. Zo werd Sylvana Simons thuis belaagd door Zwarte Pieten, vielen pro-Piet-activisten een school in Utrecht binnen terwijl zij racistische zinnen tegen docenten riepen en blokkeerden boze pro-Piet-activisten de A7 om te voorkomen dat een legale demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum doorgang zou vinden.

Pijnlijk zichtbaar
Ook liet presentator Humberto Tan weten dat hij al anderhalf jaar wordt beveiligd omdat hij zich op televisie kritisch over Zwarte Piet uitliet. "Vooral op sociale media wordt het racisme elke jaar weer pijnlijk zichtbaar in aanloop naar 5 december," stelt de Amsterdamse initiatiefnemer Zoë Bab.

"Wij willen ons uitspreken voor een inclusief Sinterklaasfeest, oftewel een feest waar álle Nederlandse kinderen plezier aan kunnen beleven."

Geen strijd
Ze hopen met de actie bewustwording te creëren. "De discussie over Zwarte Piet is geen strijd tussen zwart en wit, maar tussen voor- en tegenstanders van gelijkheid. We hopen dat met de portretten te laten zien."

In het Tropenmuseum in Amsterdam wordt tijdens het 'Weekend of Global Cultures' op 10 december een fotostudio ingericht waar ook andere Nederlanders zich met het shirt kunnen laten fotograferen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.