Kunst & Media Bewaar

Jan Versteegh ontdekte de 'goudvissentheorie'

Geert Schaaij legt Jan Versteegh uit hoe hij rijk kan worden.
Geert Schaaij legt Jan Versteegh uit hoe hij rijk kan worden. © NPO 3

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Rijk!

Jan Versteegh zoekt in de vierdelige serie Rijk! uit hoe hij snel een vermogen kan vergaren. Zijn zoektocht brengt hem niet alleen bij geluksprofessor Ap Dijksterhuis, die zegt dat onderzoek aantoont dat geld wel gelukkig maakt, maar ook bij netwerkborrels, beurshandelaren en een sigarenwinkel die geluksloten verkoopt.

Vooral het bezoek aan beleggingsgoeroe Geert Schaaij leverde mooie tegeltjeswijsheden op. "Geld draagt bij aan het geluk. Maar als je geluk van geld afhangt, ben je een arm mens."

Turend over zijn achtertuin van 20.000 vierkante meter - "Met dat stuk bomen daar erbij eigenlijk 45.000 vierkante meter. Want als je een landgoed hebt, moeten daar ook landerijen bij, anders klopt het plaatje niet." - gaf hij Versteegh beleggingsadvies. Lips is benieuwd of de aandelen Deutsche Bank, Fugro en PostNL nu in waarde zullen stijgen.

Hoe meer space ik om me heen heb, hoe beter ik me kan ontwikkelen

Versteegh mocht ook in de Rolls Royce van Schaaij rijden, met de multimiljonair op de achterbank. Het gesprek kwam op huizen. Waarom Schaaij zijn enorme villa liever zou inruilen voor een huis dat twee keer groter was. Hij deed dit aan de hand van zijn 'goudvissentheorie'.

"Toen we arm waren en in een klein huis woonden, hadden we een goudvissenkom op de vensterbank. Toen we naar een boerderij met een vijver verhuisden, gooiden we de goudvis in de vijver. En die vis werd groter. Hoe groter de kom, hoe groter de goudvis. Dus hoe meer space ik om me heen heb, hoe beter ik me kan ontwikkelen."

Versteegh voelde vast aan dat hij met zijn voor duizend euro gekochte aandelenpakketje geen vermogend man wordt. Deze week werd bekend dat hij komend jaar overstapt van de publieke omroep naar Talpa van John de Mol, al jaren een van de rijkste mannen van Nederland.

Reageren? hanlips@parool.nl