Kunst & Media Bewaar

In Snobs & Sloebers leek arm blijven ineens wel een keuze

Snobs  Sloebers
Snobs Sloebers © NPO3

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Snobs & Sloebers.

Zijn rijke mensen gierig, en is arm zijn een keuze? Volgens de vooroordelen van de jongeren die meedoen aan het BNNVara-programma Snobs & Sloebers wel.

Door zes jongeren met financiële problemen aan zes jongeren met een dikke portemonnee te koppelen, wil het programma dit soort vooroordelen bestrijden. Om het vuurtje op te stoken wonen ze samen in een villa en strijden ze om een eindprijs van 20.000 euro.

Het is nogal een kloof: opgroeien in een woonwagenkamp en mantelzorger voor je gehandicapte oma zijn, of geboren worden met een Porsche onder je kont en nog nooit hebben hoeven werken.

Lips verwachtte jaloezie en ruzie, vaste prik als je tien modellen bij elkaar zet in een villa, maar er was na drie dagen onderling eerder verbazing dan afgunst.

Dat er een wereld van verschil is, blijkt niet bij het uitvoeren van de opdrachten, maar bij het boodschappen doen. Rijk gooit zonder omkijken alles in de kar, arm vergelijkt de prijzen van bolletjes knoflook met elkaar.

Celine tegen Marnix: "Je moet in de onderste schappen kijken, daar staan de goedkope producten." Marnix, eind twintig: "Echt? Dat wist ik niet."

Rijk gooit zonder omkijken alles in de kar, arm vergelijkt de prijzen van bolletjes knoflook met elkaar

Marnix vraagt aan Mulu als hij een actiezonnebrilletje meejat of hij dat ook voor hem wil doen. Mulu doet het zonder morren: "Ja, hij heeft nog nooit wat hoeven stelen, hij hoeft alleen zijn hand op te houden."

's Nachts bleek ex-crimineel en sloeber Ruben uit de villa te zijn vertrokken, omdat hij niet kon verkroppen dat hij een opdracht had verloren.

Rijk vond het een 'naaistreek' dat hij zijn teamgenoot alleen achterliet. Arm was verbijsterd. "Hij gooit zijn eigen glazen in. Die jongen had met 20.000 euro in een keer met zijn shit klaar kunnen zijn!"

En zo leek arm blijven ineens wel een keuze.

Reageren? hanlips@parool.nl