live

Deze documentaires geven een ander beeld van sport

Van 15 tot en met 26 november staat Amsterdam in het teken van het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (Idfa), waarbij 312 films worden vertoond. Volg hier al het nieuws over Idfa, van filmtips tot interviews.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Twee meedogenloze sportdocu's

  Twee sportdocumentaires die op het Idfa te zien zijn, geven een ander beeld van sport. Over The Limit gaat over ritmische gymnastiek, Time Trial over wielrennen.

  Het zijn twee mee­dogenloze films, schrijft Paroolverslaggever Maarten Moll.

 2. Tussenstand publieksprijs

  Het Idfa is halverwege. Op dit moment staat The Dawn Wall aan kop in het klassement voor de publieksprijs. Het publiek waardeert de film met een 9.3.

  De documentaire volgt Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson bij de beklimming van El Capitan in het Amerikaanse Yosemite National Park. Het granieten rotsblok waarvan het gladste gedeelte, de Dawn Wall, wordt door experts gezien als de lastigste klim ter wereld.

  The Dawn Wall is nog te zien op donderdag, vrijdag en zondag.

  Dit is de tussenstand van de publieksprijs:
  1. The Dawn Wall - 9.3
  2. The Deminer - 9.1
  3. Jane - 9.0
  4. Chavela - 9.0
  5. The Other Side of Everything - 8.9
  6. The Pilot's Mask - 8.9
  7. The Rebel Surgeon - 8.9
  8. Heiress of the Wind - 8.8
  9. The Distant Barking of Dogs - 8.8
  10. Impulso - 8.8

 3. Dicht op de huid

  Kijkers zitten tijdens Idfa in De Stoel Van De Laatste Jaren midden in het levensverhaal van twee ouderen. Bijna letterlijk, want de korte documentaires zijn gefilmd als virtual­realityfilms.

  De hoofdpersonen zijn Egbert, een 90-jarige man die alleen leeft in zijn vervallen boerderij in Drenthe, en oude hippie Fred. Beiden blikken terug op hun leven. Fred met enige spijt over dingen die niet gedaan zijn, Egbert met volle tevredenheid.

  Als kijker draag je een speciale bril waardoor het lijkt alsof je midden in een omgeving zit en biedt de mogelijkheid helemaal om je heen te kijken. De docu's zijn nog de hele week te zien tijdens Idfa Doc­lab in De Brakke Grond, waar meer multimedia en VR-projecten te zien zijn.

  Lees verder: Dankzij VR midden in het levensverhaal van twee ouderen

 4. Docu over kooivechter Marloes Coenen

  De Amsterdamse Marloes Coenen (35) beëindigde in maart haar lange carrière als kooivechtster nadat ze het gevecht om de wereldtitel verloor. De documentaire The Last Fight toont de eindfase van haar indrukwekkende loopbaan als MMA-vechter.

  De film is afgelopen vrijdag in prèmiere op het Idfa gegaan en draait maandag, woensdag en zondag nog.

  Lees ook: Afzwaaiende kooivechter Marloes Coenen: Ik voel me bevrijd

 5. Favoriete top 10 van Jonathan Harris

  De Amerikaanse kunstenaar Jonathan Harris stelde voor Idfa zijn top 10 favoriete documentaires samen.

  Harris geldt als een van de belangrijkste vernieuwers die het digitale tijdperk heeft voortgebracht; hij onderzoekt en documenteert wat het betekent en hoe het voelt om in deze tijd te leven - een tijd waarin we allemaal verbonden zijn dankzij het internet.

  Op het Idfa toont niet alleen zijn top 10 Harris' ontwikkeling als maker en mens, er is ook een indrukwekkende tentoonstelling in De Brakke Grond, met het beste voorbeeld uit elke fase in zijn leven.

  Jonathan Harris Retrospective. T/m 26/11 in de Brakke Grond. Dinsdag 21/11, 20.00 uur in de Rode Zaal vertelt Harris over zijn oeuvre in DocLab Live: Order, Chaos and Everything.

  Lees meer: 'Het lichaam is een virtualrealitymachine'

 6. Alicia zoekt 'een plekje'

  Documentairemaakster Maasja Ooms, die zelf haar leven in een tehuis begon, ging drie jaar lang elke twee weken langs in een tehuis om vast te leggen wat het opgroeien in een tehuis met een kind doet.

  Ze maakte een documentaire waarin ze het meisje Alicia volgt. Als Ooms haar ontmoet is ze 9 en woont al vijf jaar in een tehuis.

  Ooms zat soms huilend in de auto terug van een bezoek aan Alicia. "Liefde van 9 tot 17 uur is niet genoeg. Je ziet dat Alicia zich aan leidsters hecht, maar die gaan altijd weer weg. Omdat de dag erop zit, omdat het vakantie is of omdat ze verlof hebben."

  Alicia groeit op in een tehuis: 'Liefde van 9 tot 17 uur is niet genoeg'

 7. Piripkura heeft woensdagavond de Idfa-award voor beste mensenrechtendocumentaire gewonnen. De Amsterdam Human Rights Award, waaraan een prijs van 25.000 euro is verbonden, werd op de openingsavond uitgereikt door wethouder Simone Kukenheim.

  “Met dit aangrijpende en bijzondere verhaal raken de filmmakers aan een brede reeks van kwesties die hoog op de wereldagenda voor mensenrechten zouden moeten staan", schreef de jury in het juryrapport.

  Piripkura gaat over twee van de enige drie bekende leden van de indianenstam Piripkura, die nog op nomadische wijze in de Amazone leven. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan.

 8. Opgroeien tijdens Egyptische Revolutie

  In de Idfa-openingsfilm Amal volgt Mohamed Siam een tiener in Caïro vanaf de Egyptische Revolutie tot vijf jaar later.

  In Amals leven spelen de politieke ontwikkelingen in Egypte een rol, maar ze zijn niet het belangrijkste in de film. "Ik heb een coming-of-agedrama gemaakt over Amal tegen de achtergrond van die ontwikkelingen. Een vriend van me zei dat de film gaat over een meisje en een oud land. Dat is goed gezegd," zegt Siam.

  Lees het volledige interview: 'Zij ziet haar hoop en dromen vervliegen'

 9. Idfa begint aan jubileumeditie

  Het gaat beginnen: Amal, van de Egyptische regisseur Mohamed Siam, is woensdag de eerste van 312 documentaires die tot en met 23 november zijn te zien zal zijn op diverse plekken in de hoofdstad.

  Amal maakt kans op de eerste Amsterdam Human Rights Award, die dit jaar door de gemeente in het leven is geroepen. De docu die het thema mensenrechten het best verbeeldt, krijgt 25.000 euro.

  Nieuw is ook dit jaar de Karen de Bok Talent Prijs, waar eveneens 25.000 euro aan is verbonden.

  De jubileumeditie wordt gevierd in De Balie, waar het festival ooit begon. Hier laten achttien bekende documentairemakers films zien die hun blik op het genre en het leven hebben veranderd.

  Tegelijkertijd neemt het Idfa hiermee ook afscheid van medeoprichter en festivaldirecteur Ally Derks.

  Op woensdag 22 november wordt bekend wie de winnaars zijn van de verschillende competitieprogramma's.

  Lees ons interview met Ally Derks: 'Bij Idfa zijn rode lopers niet nodig'

Voorbeschouwing

Op deze editie van het documentairefilmfestival Idfa zijn 312 films te zien, waaronder 90 wereldpremières en 53 Nederlandse producties.

In het competitieprogramma voor de lange documentaire zijn 15 films opgenomen, waaronder twee Nederlandse producties: The Long Season van oud-winnaar Leonard Retel Helmrich en The Red Soul van Jessica Gorter. 

Idfa duurt van 15 t/m 26 november; woensdag 22 november worden de winnaars van de competitieprogramma's bekendgemaakt. De kaartverkoop is op 6 november van start gegaan. In 2016 telde het filmfestival 280.000 bezoeken.