Kunst & Media Bewaar

Hommage aan Frank Underwood uit House of Cards in de Wibautstraat

De afbeelding van Frank Underwood onder het tunneltje van de Wibautstraat.
De afbeelding van Frank Underwood onder het tunneltje van de Wibautstraat. © Mathijs Visser

Wie door de Wibautstraat loopt of fietst, kan niet ontkomen aan de indringende blik van Frank Underwood. De manipulatieve politicus uit de populaire tv-serie House of Cards heeft daar via twee muurschilderingen een eerbetoon gekregen van kunstenaarscollectief Kamp Seedorf.

De muurschildering van het personage uit de Netflix-serie gaat dankzij diverse tweets inmiddels de hele wereld over. Een van de schilderingen is tegenover Baut op de muur van de ingang van de metro te zien, de andere in de tunnel bij de Ringdijk.

Maar Amsterdam is niet de enige plek waar er een hommage is gebracht aan Frank Underwood. Ook op een muur bij station Den Haag HS (met stropdas in de Haagse kleuren) en onder de Erasmusbrug in Rotterdam is hij terug te vinden. 

Bij onze zuiderburen gaat de liefde voor de serie nog even verder. Daar hebben de kunstenaars een straat bij het Centraal Station van Antwerpen omgedoopt tot de 'Frank Underwoodstraat'. 

Kamp Seedorf, opgericht in Amsterdam en Almere, plakt al sinds 2011 regelmatig ludieke afbeeldingen van hun 'helden' her en der in Nederland. Zo waren Rijkaard en Kluivert te bewonderen bij de Arena, hing André Hazes op Amsterdam Centraal Station en kreeg Maradona een plekje op de Adelaarsweg in Noord. 

Komende vrijdag wordt het derde seizoen van House of Cards gelanceerd, iets waar veel fans van de serie naar uitkijken.