Kunst & Media Bewaar

Het Nationaal Zorgdebat was geen stemadvies, maar stemmingmakerij

Het Nationaal Zorgdebat
Het Nationaal Zorgdebat © NPO

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het Nationaal Zorgdebat.

Lips staat niet bekend als het zonnetje in huis. Knorrig, brompot, 'doe eens gezellig'. Mevrouw Lips verwijt het hem nogal eens. Hij moet zich niet zo druk maken, zich niet zo'n zorgen maken. Toch was Lips daarin maandagavond niet alleen.

De Wereld Draait Door maakte zich zorgen om de positie van de journalistiek binnen de democratie door de openlijke aanval van Trump op de media.

Bij RTL Latenight hoorden we de zorgen van premier Mark Rutte over de verhuftering van het land naar aanleiding van zijn open brief aan de Nederlandse bevolking.

En dan was er nog een Depressiegala en tot slot het Nationaal Zorgdebat georganiseerd door ouderenomroep Max.

Hoewel debat? Het leek eerder een praatgroep van lotgenoten. Het Depressiegala verbleekte erbij qua misère. Een gefrustreerde mantelzorger, een gedesillusioneerde huisarts, een thuiszorginstantie, een mooi weer spelende zorgverzekeraar en een zooitje chronisch zieke ouderen die hun ziektekosten niet meer kunnen betalen.

Veel ruimte voor tragiek en klachten, weinig voor verklaringen en oplossingen

Laat deze mensen elkaar anderhalf uur naar de mond praten en noem het een debat.

Veel ruimte voor tragiek en klachten, weinig voor verklaringen en oplossingen. De vooringenomen houding en sturende vragen van presentator Elles de Bruin stookten de boel nog eens lekker op. "Maar zegt u nou eigenlijk dat als hij niet had gespaard voor zijn eigen risico, hij dan nu nog had geleefd?"

Als een bestuurslid van een ziekenhuis ter nuance probeert aan te kaarten wat er wel goed gaat in de zorg, wordt hem bruusk de mond gesnoerd door Cees Grimbergen. "Maar die nare verhalen zijn er toch?"

De avond wordt afgesloten met de woorden: "We hebben u geen stemadvies willen geven voor 15 maart."

Het was misschien geen stemadvies, maar stemmingmakerij was het zonder meer.

Reageren? hanlips@parool.nl